lördag, augusti 01, 2009

Iran vilar inte...

Efter 23 dagars frånvaro så är man tillbaka i Sverige och märker att krisen i Iran fortsätter att rasa på i oförminskat styrka. Jag har inte hunnit läsa in mig men ser redan nu att Ahmadinejad "chockerade" när han utsåg en ny vice-president.

Det blev hans nära vän och rådgivare Esfandyar Rahim-Mashai. Ett oerhört kontroversiellt val. Den som följt bloggen vet att Esfandyar råkade i ett riktigt stormväder när han under ett tal sa att det Iranska folket var "vänner till det israeliska folket".

Det var inte bara en liten storm i Iran. Ett flertal tunga namn krävde att Ahmadinejad skulle sparka Esfandyar och när han vägrade fortsatte bråket och röster som Ahmadinejads avgång hördes. Så att han valde att utse Esfandyar till vice-president var högst anmärkningsvärt. Särskilt när han behöver framstå som en enande kraft och säkerställa de konservativas stöd.

Valet av Esfandyar blev också upphovet till rykten om att en uppstått en splittring mellan Khamenei och Ahmadinejad. När kritiken mot valet av Esfandyar steg från nästan samtliga håll på den politiska kartan skrev Khamenei ett brev till Ahmadinejad där han mer eller mindre beordrade honom att dumpa Esfandyar.

Ahmadinejad vägrade och orkade stå emot en hel vecka tills han slutligen insåg att Khamenei inte heller tänker backa och Esfandyar får se sig om ett nytt jobb.

Esfandyars öde beror inte bara på israelhat, utan de finns andra figurer som har sagt långt "värre" saker. Men Esfandyar är tacksam ammunition...

1 kommentar:

BN sa...

Vælkommen tillbaka