lördag, augusti 01, 2009

Rättegången rör upp känslor...

Rättegången mot nästan 100 personer som ska ha deltagit, stött och "provocerat fram" demonstrationer mot regimen väcker också starka känslor inne i Iran. Reformisterna skräder inte kritiken och hävdar att rättegången är en skam.

Det som verkar ha varit droppen är det s.k. erkännandet från den tidigare vice-presidenten Mohammad-Ali Abtahi som är en av reformisternas främsta namn och som anklagas för att varit drivande bakom protesterna. Han har också goda personliga band till både Khatami och Mousavi.

Enligt statstelevisionen ska Abtahi under rättegången gått till hård attack mot Karroubi och Mousavi och helt förkastat alla anklagelser om att valfusk ska ha förekommit som villfarelser.

Det fick reformisterna att genast gå ut och kalla erkännandena och rättegången för en skam. De åtalade ska inte ha haft möjlighet att träffa advokater, sina familjer och ska i vissa fall inte ens ha varit medveten om vilka åtalspunkter som de ska möta.

Kritiken spiller också över mot Khamenei. När det kom fram att revolutionsgardet använde sig av hemliga fängelser så blev Khamenei tvingad att be dem att stänga samtliga sådana faciliteter. Men reformisterna anklagar Khamenei för att hela tiden varit medveten om dessa tortyrkammare och för att Khamenei inte agerar för att se till att de åtalade får en rättvis rättegång.

Inga kommentarer: