lördag, augusti 15, 2009

Mousavi bildar nytt parti...

Mousavi och gänget har kört fast. Det finns nästan inga andra vägar för dem att gå och all snack om djupa splittringar inom regimens som skulle kunna fälla Ahmadinejad och Khamenei har mer eller mindre runnit ut ur sanden. Mousavi behöver därför göra något annat för att ingjuta liv i sin rörelse och hitta nya vägar för att fortsätta striden mot Ahmadinejad.

Därför kommer det inte som en större överraskning att Mousavi väljer att starta ett nytt politiskt parti i Iran. Namnet är det lite pretantiösa; "den gröna vägen av hopp". Färgen är givetvis grönt och dess huvudfråga är att konstitutionen respekteras fullt ut.

Genom att registrera ett parti kan Mousavi bland annat få tillstånd att arrangera möten och demonstrationer. Men Revolutionsgardet och många tunga konservativa motsätter sig partibildningen och kräver att han nekas att få bilda ett nytt parti. Å andra sidan är det många som hittills har uppmanat Mousavi att bilda ett parti och därmed förflytta sin verksamhet inom ramen för den "islamiska republiken". En del konservativa ser också partibildningen som något positivt eftersom den bekräftar Ahmadinejads valvinst och betyder att Mousavi erkänner systemet.

Inga kommentarer: