torsdag, augusti 13, 2009

"Han har ju en TV"...

Ordförande för parlamentets juridiska utskott har besökt fångarna i Evin fängelset och noterat att fångarna har det bra. I media berättade Farhad Tajari att den tidigare vice presidenten Mohammad Ali Abtahi som tvingades ”erkänna” under rättegången till och med har en TV i rummet. Han berättar också att han åt middag med honom och hans familj i Evin fängelset. Mysigt.

Under 80-talet när regimen var som mest brutal satt en av mina vänners föräldrar fängslad i Iran. Han tillhörde då sekten Folkets Mujaheddin som bedriv någon form av väpnad kamp mot regimen. Han berättade att förhållandena i fängelset var urusla. Att 10-20 personer kunde dela en liten cell, att maten (de dagar man fick mat) kunde vara helt övertäckt med insekter och att tortyr och slag tillhörde vardagen. Allt för att bryta ner människor.

Men då och då fick fängelset besök av högt uppsatta tjänstemän och politiker som skulle inspektera förhållandet i fängelset. Då fick fångarna mat, tvättades och behandlades humant. Ibland så kunde politikern välja ut någon att intervjua – fråga om situationen osv. Min kompis farsa berättade att under de 5 år han satt inne så hörde han bara talas om en person som klagade. Han som klagade upptäckte nämligen snart att det inte var särskilt hälsosamt att klaga. Ville man överleva så var det bäst att titta ner i golvet och svara underdånigt att allt var bra och att vakterna behandlade alla humant.

Inga kommentarer: