tisdag, augusti 11, 2009

A lot of hot air...

Sverige har i egenskap av ordförande land kallat till sig Irans ambassadör för att kritisera den pågående rättegången. Bildt hotade med att EU är redo att ytterligare steg för att säkerställa de EU-medborgare som står inför rättas frihet. Han upprepade också hotet om att om man jävlas med ett EU-land så jävlas man med alla 27.

Regimen viftade bort hotet och uttalandet visar på att EU kapitulerar. Jag är dock helt säker på att regimen efter att ha förödmjukat och lekt lite tuff kommer att släppa alla EU-medborgare. Regimen är inte så intresserad av att behöva vakta och ta ansvar för ett gäng EU-medborgare. Samma sak kommer att ske med de tre amerikaner som greps för någon vecka sen.

Notera gärna en sak. Nämligen att det här hotet från Bildt knappast varit vatten värt om Bildt gjort så som många andra ville, nämligen kört frifräsar politik. Hade Sverige som ordförande land i EU vägrat att delta på ceremonin när Ahmadinejad svor ceremonin så är jag övertygad om att en rad andra EU-länder med större intresse i Iran genast hade skickat egna ambassadörer och medföljande gratulationer. Därmed hade EU ännu en gång varit splittrad och huvudlöst.

Ett oerhört starkt incentiv för en rad EU-länder att splittra EU-linjen är den bortglömda men inte helt obetydliga Nabucco gaslinjen som kommer att transportera naturgas från Iran och Azerbaijan till Europa. Ett försök för EU att minska beroendet av rysk naturgas.

Den 27 juli samlades statsöverhuvuden för Turkiet, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Österrike för att signera ett avtal om att starta konstruktionen av gaslinjen. Gaslinjen beräknas kosta närmare 80 miljarder kronor att bygga, bekostas i huvudsak av EU och ska stå klart 2014.

Låt oss vara ärliga, de fyra första länderna tenderar inte direkt att vara kända för att prioritera mänskliga rättigheter före ett projekt värt 80 miljarder. Chansen att de skulle ställa in sig hos regimen för att inte riskera flödet av iranskt gas är ganska stor och man kan misstänka att det var dessa fem länder som tryckte extra hårt på att EU och Sverige skulle närvara.

Inga kommentarer: