onsdag, augusti 05, 2009

In träder syndabocken...

Regimen gör just nu en stor affär av undersökningarna kring Kharizak fängelset. Nu har Nationella säkerhetsrådet med starka band till Khamenei uttalat sig om att de ansvariga på Kharizak fängelset kommer att sparkas och åtalas för de brott som begåtts där.

Det är tämligen starka ord för en organisation med makt. Vilket betyder att regimen letar efter en syndabock att hänga skulden på.

Hela Kharizak historien är ganska intressant. Det blev en "historia" först när Khamenei gav sig in i leken och stängde fängelset för att vara av undermålig kvalitet. Hade han struntat i det så hade det knappast varit en större fråga i Iran eftersom de flesta som nu attackerar fängelset inte skulle ha vågat göra det om Khamenei inte hade attackerat fängelset först. Men nu erkänner man nästan öppet att det förekommit tortyr på ett av landets fängelser och där ett flertal av de gripna demonstranterna hölls.

Är det här ett försök av Khamenei att bli "the good guy"? Jag misstänker starkt också att han kommer att omvandla en hel del fängelsestraff efter rättegångarna...

Inga kommentarer: