onsdag, augusti 05, 2009

Ahmadinejad kommer att bli uppvaktad...

Nu får jag veta att EU kommer att delta i ceremonin genom den svenska ambassadören på plats i Teheran. Anledningen är att Sverige är ordförande för EU. Och nu hörs det givetvis röster för att Sverige inte ska skicka ambassadören.

Det är nog inte så att Sverige skickar en ambassadör utan att EU gör det. Men låt gå.

Samtidigt kommer det kritik mot att Vita husets talesman Robert Gibbs skulle ha erkänt Ahmadinejad med orden "He's the elected leader". Misstänker att det är en menning Gibbs skulle vilja omformulera om han fick chansen.

Men annars så detta fullständigt logiskt.

Jag själv är ganska kallsinnig till signalpolitik som saknar grund i verkligheten och idén att omvärlden ska politiskt och diplomatiskt isolera Iran är just det.

För det måste ha varit klart för varenda kotte att USA och EU direkt efter ceremonin imorgon kommer att behöva inleda förhandlingar med Ahmadinejad och Iran om landets atomenergiprogram (kärnvapenprogram). Det skulle vara fullständigt omöjligt att inleda förhandlingar med ett land om man inte erkänner dess regering och president.
Vem skulle man då förhandla om och med vem?

Paradoxalt kommer Ahmadinejad vara den president som omvärlden kommer att behöva uppvakta mest. Det med väldigt goda skäl.

Inga kommentarer: