måndag, augusti 03, 2009

Olika fronter...

Slaget om Iran sker just nu på flera olika fronter och det är svårt att hänga med i allt. Just nu är rättegången i fokus och reformister och konservativa som har en gås att plocka med Ahmadinejad har riktat in sig på att få rättegången att framstå som en fars.

Nu står Kharizak fängelset i fokus. Kharizak har beskrivits som det närmaste man kan komma helvetet och var den plats dit de flesta av de som nu står inför rätta efter oroligheterna efter presidentvalet hölls. Rapporter om omfattande tortyr, misshandel och hjärtskärande historier tvingade Khamenei att själv ge sig in i debatten och beordra stängningen av Kharizak.

Så nu riktar sig kritikerna och oppositionen på att vinna slaget om rättegången och att påpeka att de som ställs inför rätten och erkänner utsatts för precis de brutala historier som de har hört om Kharizak.

Parlamentets ordförande för utrikesutskottet Alaeddin Boroujerdi gick idag till attack mot säkerhetstjänsten och menade att de som legat bakom tortyren kommer att ställas inför rätta. Nu ska parlamentet tillsätta en kommitté som ska intervjua 60 f.d. fångar Kharizak fångar som flyttats till Evin fängelset för att höra deras historier om tortyren som de utsattes för i Kharizak.

Kharizak är en ökänd fängelse som ska inrymma de "värsta och obotligt kriminella". De politiska fångarna ska inte bara utöver tortyren vid förhören har placerats i samma celler som grovt kriminella personer som inte sällan lider av psykiska problem. Skälen som säkerhetstjänsten har uppgivit är "platsbrist".

Inga kommentarer: