söndag, augusti 09, 2009

Rafsanjani...

Det är många som hoppats på att Rafsanjani ska hoppa in, vifta med fingrarna och magiskt lösa avsätta både Khamenei och Ahmadinejad. Men i själva verket har han hållit en extremt låg profil under hela krisen. Hans uttalande har varit kritiska mot Ahmadinejad men också väldigt försiktiga. Ingen vet i själva verket vad han har gjort och allt som kommit ut har byggt på hörsägen eller rykten. Det kan tyda på att han fattar att hans egen position är väldigt utsatt.

Så nästa fredag ska Rasfanjani hålla den stora fredagsbönen. Går han där till attack mot Khamenei och Ahmadinejad så är det "gloves off" så att säga. Men han kan också ta tillfället i akt och backa upp Khamenei och erkänna slaget förlorat. Mitt tips är mer det senare än det första. Att han kommer att upprepa ett mesigt krav på enighet och uppmana regeringen att bygga broar men att han också kommer att göra diverse utfall mot de utländska makter som lagt sig i.

Talaren på fredagsbönen utses varje vecka av ett råd som med en veckas förvarning ger uppdraget till en viss person. Men rådet som utser talarna hade uppenbarligen inte en aning om att Rafsanjani ska hålla nästa veckas tal och att godkännandet istället kommit från Khamenei själv.

Dra egna slutsatser...

Inga kommentarer: