söndag, maj 03, 2009

Tempen stiger...

Rezai hoppar in...

Med lite mer än en månad kvar till presidentvalet har den tidigare överbefälhavaren för revolutionsgardet Mohsen Rezaei beslutat att ställa upp i presidentvalet.

I ett uttalande identifierade han sju områden som han kommer att fokusera på – ekonomi, arbetslöshet, fattigdom, missbruk, sociala problem som skapat 10 milj rätts fall, korruption och splittringen mellan olika etniska grupper i Iran.

Under en presskonferens sa Mousavi att han ställer upp för att rädda Iran och ”landet står nu inför ett vägskäl och om Ahmadinejad får välja så kommer vi alla att falla utför klippan”. Han kritiserade också reformisterna för att inte ha några konkreta planer för att dra ut Iran ur krisen.

Rezai valde också den tidigare finansministern Davood-Danesh Jafari som sin kampanjledare. Jafari fick förra året sparken av Ahmadinejad. Rezai ställde även upp 2005 men drog sig ur innan själva valet.

Temperaturen stiger…

Det pratas nu högt om möjligheterna till en samlingsregering med konservativa och reformister i Iran efter valet. Rezai har själv sagt han kommer att bilda en samlingsregering med de mest effektiva personerna och han har stöd från bland annat Rafsanjani, Velayati och Larijani.

Den konservativa falangen pratade länge om att hitta en annan kandidat än Ahmadinejad. Det var till och med ett erbjudande som en del konservativa gav reformisterna publikt för att Khatami skulle dra sig ur. Nu verkar Rezai vara kompromisskandidaten för en del konservativa. Det är ganska bra för Ahmadinejad, för han hade haft det betydligt tuffare om tex Larijani valt att ställa upp.

Mousavi får stöd…

Reformisterna gör sitt bästa för att stötta Mousavi och han drar in stöd från nästan samtliga reformistiska grupper och falanger. Även en del konservativa organisationer som lessnat på Ahmadinejad har valt att ställa sig bakom Moussavi, detta dock innan Rezai gav sig in i loppet. Även Mousavi har sagt att han kommer att bilda en samlingsregering efter valet.

Karroubi…

Den andre reformisten i valet, Karroubi har det lite svårare. Han är ett yrväder som producerar populism stup i kvarten. Den samlade bilden blir dock att han inte är en seriös kandidat och han kommer att få det svårt.

Ahmadinejad som oberoende…

Ahmadinejad kommer att ställa upp i presidentvalet som oberoende enligt en rådgivare till presidenten. Enligt Ahmadinejads läger så beror det på att presidenten även förra gången ställde upp som oberoende och tänker fortsätta med samma policy. Presidenten ska inte vara skyldig någon något för sin valseger, är tanken. Men hittills har Ahmadinejad inte upprättat något val högkvarter – förmodligen kommer han att sköta sin valrörelse med statskassan och från presidentpalatset.

Samtidigt har Ahmadinejad öppnat upp för att hålla valdebatter med andra presidentkandidater. Samtidigt som hans rådgivare hävdar att Ahmadinejad har stöd från nästan 90 procent av de konservativa grupperna i landet.

Iran kan få en kvinnlig president…

Väktarrådet har gått ut med att det inte föreligger några formella hinder för en kvinnlig kandidat att ställa upp i presidentvalet. Väktarrådet som granskar och godkänner alla kandidater inför presidentvalet säger också genom sin talesman att rådet hittills inte har hindrat någon kandidat ifrån att ställa upp på grund av kön. Hittills har dock ingen kvinnlig kandidat godkänts av rådet.

I år ställer en kvinna upp och det är Azam Taleghani, dotter till ayatollah Taleghani. Hon ställde även upp i valet 1997 men blev den gången nekad av väktarrådet.

Velayati ställer inte upp...

Jag har tidigare här på bloggen hävdat att Ali Akbar Velayati kommer att ställa upp. Men så är inte fallet. Velayati funderade dock länge på att ställa upp men har beslutat avböja en kandidatur.

Inga kommentarer: