söndag, maj 17, 2009

valet fortsätter

Ahmadinejad till attack!

Ahmadinejad utfärdade en varning till sina motkandidater att han kommer att syna deras kort och kritik. Han anklagade också media för att sprida rykten och lögner om hur han hanterat landets oljeinkomster och främst den saknade miljarden.

Ekonomisk räddning…

Det är Mohsen Rezais kampanjslogan. Smart och kaxigt av Rezai som utöver Karroubi varit den som gått hårdast åt Ahmadinejad.

Det blir 6 stycken debatter…

Karroubi ska ha en eloge – han är på många sätt en fjant men det är svårt att bortse ifrån att han kanske är den enskilt största anledningen till att presidentvalet i år faktiskt kommer att bli något annat än en kröning. Bland annat var Karroubi först ut och krävde och utmanade kandidaterna på direktsända TV-debatter.

Nu verkar det i alla fall bli av att det blir 6 stycken hela debatter och ämnena skall tas fram genom opinionsundersökningar – som dock bara är rådgivande (man vill ju inte att folk börjar kräva att moderatorerna pressar kandidaterna om sådana petitesser som demokrati och mänskliga rättigheter osv). Utöver det har statstelevisionen avslöjat att man avsatt 76 000 minuter till valet.

Kurderna gillar Mousavi…

En opinionsundersökning gjord i prvinsen Ilam med stor kurdisk befolkning föredrar Mousavi som president, han får 42 % av röstarna medan Ahmadineajd vara får 24 % (Karroubi 8 % och Rezai 0-1 %) medan 25 % sa sig vara tveksamma.
Klurigt för väktarrådet…

Det verkar som att väktarrådet har det klurigt att lista ut hur många och vilka de ska förbjuda från att ställa upp. Egentligen skulle men ha redovisat listan över vilka kandidater som får ställa upp för två dagar sen. Men nu rådet beslutat att man behöver ytterligare 5 dagar på sig att granska alla kandidater.

Sannolikhetslära?

Karroubis kampanj har räknat att om valdeltagandet ökar med 5 miljoner röster så är chanson 65 % att Ahmadinejad förlorar men om valdeltagandet stannar kvar på samma nivå som förra valet minskar den möjligheten till 35 %. Vad dem baserar det på har jag lite svårt att räkna ut…

Inga kommentarer: