måndag, maj 04, 2009

Skulle du göra ett bättre jobb än Ahmadinejad?

Opinionsundersökning…

Opinionsundersökningar i Iran är sällan pålitliga och man ska ta dem med en stor nypa salt. Men nu kommer en undersökning som genomförts i 32 städer och resultatet är glädjande för Ahmadinejad.

Enligt undersökningen så skulle Ahmadinejad vinna enkelt med 53.6 % av rösterna. Mousavi skulle komma tvåa med 21.9 %. Karroubi lyckas samla ihop 3.8 % och Mohsen Rezai knappt 2 %.

57 % uppger att dem kommer att rösta i valet och 22 % säger att de kommer att avstå. I Tehran finns den största gruppen av ”soffliggare” och där uppger runt 31 % att de inte kommer att rösta.

Men som sagt, man ska ta resultatet med en nypa salt.

Karroubi och Mousavi går ihop…

I alla fall i kravet på att väktarrådet ska utse övervakare under valet. I ett brev till väktarrådet begär de två kandidaterna att väktarrådet ska förhålla sig opartisk i valet och utse valövervakare som samtliga kandidater litar på.

Taktiken från främst Karroubi verkar vara att klaga så mycket och högljutt innan valet så att Ahmadinejad falangen och främst Bassijs inte försöker manipulera resultatet på valdagen.

1000 kandidater…

Med fyra dagar kvar till

Den 5/5 startade officiellt registreringen inför presidentvalet. Kandidaterna måste registrera sig hos inrikesministeriet. Men sedan 2/5 har det funnits en förberedande internetregistrering och närmare 1000 personer har hittills fyllt i sina uppgifter och sagt att de vill ställa upp i presidentvalet. Förmodligen är en hel del av dessa av karaktären ”Kalle Anka” osv.

Enligt inrikesministeriet har dock ingen av förhandskandidaterna registrerat sig på internet. Registreringen fortsätter till den 9/5 och därefter tar väktarrådet över. Den 21/5 får vi veta vilka kandidater som rådet godkänt och som får fortsätta bedriva kampanj.

Vill du ställa upp?

Vill du ställa upp i presidentvalet? Då kan du registrera dig här, www.sabtename10.ir. Dock gäller inte registreringen utan du får ändå ta dig ner till Iran och komplettera din internetregistrering hos inrikesdepartementet.

Karroubi ger sig på Ahmadinejad…

Mehdi Karroubi har lessnat på att Ahmadinejad använder statskassan för att resa runt och valkampanja. Så han har kritiserat Ahmadinejad för att han reser för mycket och att Ahmadinejad under sina resor tagit äran åt sig av projekt som initierats av andra. Nu ger Ahmadinejad svar på tal via regeringens talesman och tidigare talman i parlamentet Gholam-Hossein Elham som hävdar att regeringens arbete skulle stå helt still om Ahmadinejad slutade resa. Han upprepade också Ahmadinejads vallöfte från 2005 att åka runt i landet och identifiera problemen och försöka lösa dem tillsammans med befolkningen där.

Något händer…

Idag meddelade regimen att Ahmadinejad ställer in sin turné i Sydamerika där han skulle ha besök Brasilien, Venezuela och Ecuador för att istället åka till Syrien. Är man bara lite konspirationsteoretisk så kan man börja fundera om det håller på att hända något med Hamas. Är Hamas nära på att ingå i en samlingsregering med Fatah – vad ska isf Ahmadinejad dit och göra? Ge sin välsignelse eller sabotera? Eller är det Syrien som håller på att charmas av Obama?

Alternativt så orkade han bara inte flyga så långt och valde något närmare i samband med presidentvalet J

Inga kommentarer: