lördag, maj 09, 2009

Så ser Irans nästa regering ut...

Presidentposten

Nuvarande: Mahmoud Ahmadinejad

Utmanare: Majed Safaee


Den kanske enklaste posten att försvara ett byte på. Under Ahmadinejads fyra år vid makten har det mesta gått snett. Oljereserven är snart slut, inflationen och arbetslösheten är skyhöga och Iran är idag lika ekonomiskt och diplomatiskt isolerad som på 80-talet. Ahmadinejads bombastiska retorik har med rätta skrämt upp grannländer i regionen. Det är idag uppenbart att nästan alla alternativ är att fördra framför Ahmadinejad.

Handelsminister

Nuvarande Masoud Mirkazemi

Utmanare: Johan Norberg


Man får säga att Masoud Mirkazemi ändå gör sitt bästa med tanke på att hans chef ständigt försvårar hans jobb. Men det räcker inte att stärka mattexporten och knyta handelsavtal med Tadzjikistan. Under denna mandatperiod har Iran förlorat miljarder i investeringar i områden som regimen traditionellt tenderar att vara starka såsom oljeproduktion. Samtidigt är handelshindren många i Iran, dagens regering är mer intresserad av att skydda särintressen i Iran än att bidra till ekonomiskt tillväxt. Det är får som betvivlar Johan Norbergs kunskaper och hängivenhet till frihandel. Johan skulle bli en utmärkt handelsminister som genast skulle börja riva hinder öka Irans kontaktytor mot omvärlden.

Kommunikation och informationsminister;

Nuvarande: Mohammad Soleimani

Utmanare: Hossein Derakshan


Mohammed Soleimani är på många sätt en olämplig person. Han spenderade 80-talet i Europa som spion åt den iranska regimen. Hans ministertid har han ägnat åt skrytprojekt såsom landets rymdprogram och förvandlat sitt departement till en underorganisation till underrättelsetjänsten. Samtidigt som resten av landet fortfarande på många sätt befinner sig i stenåldern när det kommer kommunikation och information. Iran behöver en kommunikationsminister som begriper den nya informationssamhället – därför är de iranska bloggarnas fader Hossein ”Hoder” Derakshan ett perfekt namn. Hoder anses vara den som låg bakom explosionen av iranska bloggar.

Kulturminister:

Nuvarande: Mohammad Hossein Saffar-Harandi

Utmanare: Nima Darmadj


Saffar-Harandi tillhör en av de mer hårdföra islamisterna inom regeringen. Han är bland annat ansvarig för att nedslängningen av flera reformistiska tidningar. Han har spenderat sin ministertid till att bekämpa ”västerländska influenser” i Iran och det var hans departement som försökte införa en ny ”islamisk nationelldräkt” som alternativ till islamiskklädsel. Iran behöver en kulturminister som tror på yttrandefrihet och Rock’n Roll i den ordningen och därför är Nima Darmadj det perfekta valet.

Försvarsminister:

Nuvarande: Mostafa Mohammad-Najjar

Utmanare: Anders Borg

Fokuseringen på försvarsmakten har ökat och Iran utökar nu sin vapenarsenal allt snabbare. Visserligen behöver alla länder kunna försvar sig med en fungerande försvarsmakt – men ett demokratiskt och fredligare Iran kommer att ha långt mindre behov av en allt mer expanderade militärmakt. Därför behöver Iran Anders Borg som försvarsminister med uppgift att skära ner i alla program som inte behövs och trimma ner försvarsbudgeten.

Utbildningsminister:

Nuvarande: Ali Reza Ali-Ahmadi

Utmanare: Patrick Krassén


Att reformera Iran utbildningssystem tillhör bland de viktigaste uppgifterna för nästa regering. Utbildningssystemet förfallit under en väldigt lång tid, landets universitet är ett skämt och en skam för ett folk med en historia som väldigt bildade. Under allt för länge har Irans utbildningsväsende fungerat som en indoktrinerings institution än en för lärande och kritiskt tänkande. Därför behöver Iran Patrick Krassén från Liberala Studenter. Det Patrick inte vet om utbildningspolitik är inte värt att veta dessutom är han en stark libertarian – egenskaper som Irans utbildningssystem behöver.

Utrikesminister

Nuvarande: Manouchehr Mottaki

Utmanare: Shirin Ebadi


Mottaki tillhör en av de mer kompetenta ministrarna i Ahmadinejads regering och har fått använda en stor del av sin tid för att krishantera Ahmadineajd diverse uttalanden. Men Mottaki är knappast någon vidare ministerämne i en demokrati - han anklagas för att varit delaktig i mordet på flera oppositionella som skedde när han var ambassadör i Turkiet 1985. Ett demokratiskt Iran behöver snabbt kunna etablera en ny bild av landet och därmed behöver ett känt ansikte med goda kontakter, därför är nobelpristagaren Shirin Ebadi ett perfekt val.

Underrättelseminister:

Nuvarande: Gholam Hossein Mohseni-Ejehei

Utmanare: Per Gudmundson


Mohseni-Ejehei tillhör en av de mer hårdföra krafterna inom Ahmadinejads regering. Han har avancerat inom den iranska underrätelsetjänsten som är känd för sin brutalitet och effektivitet. Men han blev känd och fruktad när han 1996 utsågs till chefs överklagare i den religiösa specialdomstolen med uppgift att bestraffa de religiösa ledare som inte följde landets hårda religiösa lagar. Mohseni-Ejhei skulle vara en av de första ministrarna att utredas för brott mot de mänskliga rättigheterna. Han skulle ersättas av Per Gudmundson, nu ledarskribent på Svenska Dagbladet. Alla som läser hans blogg vet att Per har en unik förmåga att hitta historier och detaljer som andra missar och han kombinerar det med en liberal livsåskådning. Kombinationen gör honom till en perfekt underrättelseminister.

Inrikesministeriet

Nuvarande: Sadegh Mahsouli

Utmanare: Frida J. Metso


Sadegh Mahsouli är en iransk miljardär, godvän och finansiär av Ahmadinejad. Han har växt upp med Ahmadinejad och har lyckats samla ihop en förmögenhet på 160 mdr dollar under 10 år på fastighetsaffärer i Ardabil regionen. Samtidigt som Ahmadinejad var guvernör. Det är uppenbart att Mahsouli endast fått sin position tackvare sin vänskap med Ahmadinejad. Han har underättat väldigt lite som minister sen han tog över för ett år sedan. Frida J. Metso är den perfekta ersättaren till Mahsouli, det finns få personer med lika hög arbetskapacitet och det är något som kommer att behövas för att vända utvecklingen i Iran. Frida kommer att arbeta hårt för att öppna Irans gränser mot omvärlden och hon kommer att jobba hårt för att driva fram demokratiseringsprocessen i Iran.

Justitieminister:

Nuvarande: Gholamhossein Elham

Utmanare: Akbar Ganji

Gholamhossein Elham har som justitieminister varit en katastrof för Iran. Antalet avrättningar och brott mot de mänskliga rättigheterna ökar stort. Löften från tidigare administrationer att stoppa grymma avrättningsmetoder som stening och stoppa avrättning av minderåriga har Elham avfärdat. Han har radikaliserat personalen och utsett hårdföra islamister som chefer i fängelser där landets politiskt oppositionella sitter – Evin fängelset har återigen förvandlats till ett skräckens hus under Elham. Iran behöver en justitieminister med patos för rättvisa och ingen passar därför bättre än Akbar Ganji. Han har spenderat de senaste 10 åren av sitt liv för rättvisa åt de oppositionella som fallit offer för regimens brutalitet och betalat ett högt personligt pris – bland annat 6 år i det okända Evin fängelset.


Välfärdsminister:

Nuvarnade: Abdolhossein Mesri

Utmanare: Parvin Ardalan

Abdolhossein Mesri tillhör en av de mer misslyckade ministrarna i Ahmadinejads regering. Hans bedrifter är få och det lilla av det sociala skyddsnät som fanns i landet har helt rämnat. Kvinnorättskämpen Parvin Ardalan är därför ett långt bättre alternativ. Med henne som inrikesminister kommer Irans välfärdssystem att reformeras och kvinnors rättigheter att stärkas – jag säger bara tredelad föräldraförsäkring.

Finansminister

Nuvarande: Shamseddin Hosseini

Utmanare: James Baker

Den kanske viktigaste posten i regeringen. Ekonomin är på väg åt skogen, oljereserven är snart slut, regeringen har vid ett flertal tillfällen ”rånat” centralbankens reserver, inflationen är skyhög, valutan är skräp, arbetslösheten är hög och det ryktas att landets snart har slut på pengar. Iran behöver helt enkelt en dos av Reaganomics. Statens roll i ekonomin måste minskas drastiskt och ekonomin snabbt effektiviseras. Ingen passar bättre till uppgiften än James Baker, finansminister under Reaganadministrationen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fattar du inte att väst tillsammans med diktaturerna i Mellanöstern(tex mullorna) suger ut all rikedom och låter folket lida. det har vi sett genom krig och konflikter senaste 50 åren...

problemet är USA, Israel, EU.

Gå mer till Vänster hållet Majeed.
Alla politiker är av dubbel moral.
Va glad att du är i Sverige...
/Porja

Ford Prefect sa...

"Det är får som betvivlar Johan Norbergs kunskaper och hängivenhet till frihandel."

Det var det jag anade; endast får kan betvivla något sådant!

Anonym sa...

Jag vet inte om jag tror någon svensk politiker har trovärdighet inom utbildning. :-(

Ta dit en finne eller något, istället.

Till Anonym ovan -- allt är Västs fel? Ja jo, Väst har ju bra förhållande till regimen i Iran, så de är logiskt. :-)

Jag förstod inte på tidiga 90-talet när jag hörde iranier muttrade om att oljan var det värsta som hänt regionen.

Sen såg jag termen: resource curse theory

Om ett land har "för mycket" inkomster från råvaror är det effektivt för eliten att trycka ner befolkningen och ta pengarna. Utan råvaror måste politikerna bygga upp landet för att ha något att stjäla.

För att bygga upp ett land krävs nästan demokrati idag.

Anonym sa...

Nyliberalismen har inte fungerat så värst bra i Irak, ska allt upprepas i Iran?

Omer Rosenbaum sa...

Andra perspektiv om Mahmoud Ahmadinejad som skrev jag på min blogg - http://bit.ly/E4YG