måndag, maj 18, 2009

Chuck Norris for Ahmadinejad!

Opinionsundersökning 1

Nu kommer en ny undersökning från den religiösa Qom-provinsen. Lite oväntat är det jämnt i provinsen och Ahmadinejad och Mousavi får 30 % var (Karroubi får 5 % och Rezai knappt 1 %). Men hela 37 % sa att de inte kommer att rösta.

Opinionsundersökning 2

Men en nationell opinionsundersökning visar att Ahmadinejad är helt ohotad och kommer att få närmare 54.5 % av rösterna medan Mousavi bara får 22 % (Karroubi 3.2 % och Rezai 2 %).

Mousavi startar tidning…

Mitt i valrörelsen har kandidaten Mousavi tid att starta en egen dagstidning ”Gröna ordet”. Tidningen ska vara en 16-sidig dagstidning som ska bevaka politik och samhällsfrågor. Tidningen ska ha en cirkulation på 40 000 till att börja med. Det första numret innehåller en bild på Mousavi och Khatami.

Karroubi och Mousavi ska skydda ”kvinnors rättigheter”.

Kvinnor är en viktig väljargrupp för reformisterna. Båda lovar att utnämna kvinnor till höga ministerposter i sin regering och arbeta hårdare för att skydda kvinnors rättigheter och intressen. Bland annat genom att minska ”sedlighet polisens” aktiviteter som oftast riktas mot kvinnor.

Rezai svingar på…

Jag måste säga att både Karroubi och Rezai svingar vilt mot Ahmadinejad. Tidigare har de kandidater som inte haft en chans i presidentvalet använt uppmärksamheten som en form av dokusåpa för att skaffa sig berömmelse och framtida topp poster. Men Rezai och Karroubi tillhör inte den skaran – de svingar hårt mot Ahmadinejad. Det var kanske mer väntat av Karroubi som har en gås oplockad med Khamenei och Ahmadinejad efter förra presidentvalet där han anser att han blev bestulen.

Men att Rezai vågar sticka ut hakan så pass mycket som han gör är imponerande (men han har också samtidigt stöd från Rafsanjani m.fl så han riskerar väl inte direkt några påföljder). Men idag gick Rezai återigen till attack mot Ahmadinejads utrikespolitik som han menade bara gynnade Ahmadinejad. Han fortsatte med att säga att alla regeringar har problem och tillkorta kommanden men att Ahmadinejads regering har för många sådana.

Han lovade också att bilda en stor samlingsregering och ge topp poster till bland annat Nateq-Nouri, Khatami, Ghalibaf och de övriga presidentkandidaterna.

Chuck Norris for Ahmadinejad?

Nu har den viktiga gruppen kampsportare i Iran tagit ställning i presidentvalet och de stödjer Ahmadinejad…

Studenter gillar Mousavi…

Tehrans universitet höll här om veckan ett eget presidentval för att stämma av opinionsläget bland studenterna. Enligt universitetet röstade 5167 studenter och det är Mousavi som är favoriten. Han får 72.1 % av rösterna och Ahmadinejad kommer långt efter med 17 %.

Ahmadinejad hade störst stöd bland de studenter inom teologi (islam) och apotekare. Medan han knappt fick 10 % av rösterna bland ledarskaps-, ingenjörer och konstnärstudenter.

Mousavi är överlägsen på alla områden utom bland teologistuderande där han ”bara” vinner med 6 % (44 mot 50 %). Men störst stöd har han bland ledarskaps-, kemister och konstnärsstuderande (över 80 %). Karroubi är mest omtyckt bland juristerna och får där 12.2 % (han är också den enda kandidat som vill göra om grundlagen).

Ekonomistudenterna då? Jo, där får Ahmadinejad 12.2 %, Karroubi 10.4 % och Mousavi 70.1%.

Inga kommentarer: