söndag, maj 31, 2009

12 dagar kvar..

Förintelsekortet…

Den som trodde att Ahmadinejad skulle välja att hålla käften om förintelsen under valkampanjen fick se sig själv bevisad fel idag. Under ett radiotal så sa han att västmakterna använder sig av förintelsen för att ”leka offer” – han fortsatte med att säga att västmakterna använde förintelsen för att förtrycka andra. Han förnekade också att hans uttalanden om förintelsen ska ha varit negativa för Iran genom att säga att Iran idag spelar en lika stor roll som USA på den internationella arenan.

”Det var så sorgligt – han fick gå upp för trapporna”

I samma radiointervju berättade Ahmadinejad att den sorgligaste dagen i hans liv var när hans företrädare Khatami valde att träffa Frankrikes president Jacque Chirac. Han menade att det var förödmjukande för honom att se bilderna på Chirac som står högst upp på trappan och Khatami som är tvungen att gå upp för flera trappsteg för att möta honom.

Mousavi lägret som står Khatami nära replikerade direkt med att släppa en rad bilder på Khatami när han möter stora utländska ledare.

Larijani for Rezai…

Det har länge gått rykten om att det är Larijani som står bakom Rezais kandidatur. Men ännu har Larijani själv valt att inte officiellt gå ut med vem han stödjer.

Bassijs roll i valet…

Många är övertygade, däribland jag, är övertygade om att det var den paramilitära gruppen Bassijs som gav Ahmadinejad seger 2005. Deras uppgift att ställa sig utanför vallokalerna och skrämma folk till att rösta på Ahmadinejad fungerade. Men i år kan dem få det tuffare och redan nu märks en splittring mellan landets reguljära armé och den paramilitära gruppen Bassijs.

Brigadgeneralen Seyyed Masoud Jazayeri varnade för en liten stund sedan Bassijs för att lägga sig i valet. Han varnade alla kandidater ifrån att försöka använda Bassijs till sina egna politiska syften och han menade att landets armé skulle se väldigt allvarligt på sådana anklagelser.

Frihet åt alla…

Karroubi lovar runt ganska mycket. I ett nytt vallöfte så menar han att ”politiska fångar” inte kommer att förekomma om han blir president. Samtidigt som han lovade att hans regering skulle stå för yttrandefrihet utan några gränser och att hans regering skulle uppmuntra folk att säga sin mening.

Mousavi följde direkt efteråt med att lova att han skulle göra allt i sin makt för att släppa de politiska fångar som Ahmadinejads regering spärrat in.

“Alla är korrupta utom jag - om man bara bortser den där miljarden som försvann"

För att skrämma sina motståndare inför de kommande debatterna har Ahmadinejad lovat att namnge alla de korrupta politiker som innehaft ett politiskt ämbete. Samtidigt som han lovade att hans regering skulle agera mot dessa personer (så lämpligt att han väntar att göra det tills en TV-sänd debatt).

Jag antar att det här är Ahmadinejads svar på frågan han kommer att få från motståndarna om vad han gjort med 1 miljard i oljeinkomster som saknas.

Attentatet i Zahedan…

Regimen gjorde snabbt slag i saken och avrättade tre personer som de menade varit inblandade i bombdådet mot en moské i Zahedan. Detta gjorde regimen för att direkt visa att man kontrollerar situationen inför presidentvalet och det är viktigare än att ta reda om det var rätt personer man avrättade.

Regimen var också väldigt snabba med att anklaga USA och Israel för inblandning. USA tog genast avstånd från attacken och planerar nu att terrorlista organisationen Jundullah.

Något lite allvarligare är att Iran tillkallade sig Pakistans ambassadör direkt efter attentatet. Iran överlämnade en formell protest till ambassadören över att den pakistanska regeringen inte gör tillräckligt för att stoppa Jundullah som har baser i Pakistan.

Så vet man att valet verkligen blir rättvisst…

Mohammad Jafar Behdad heter han som bossar över Irans nyhetsbyrå IRNA. Med 12 dagar kvar till valet ansåg han att det var helt lämpligt att gå till attack mot Ahmadinejads motståndare. Han menade att de som motsatte sig Ahmadinejad var en allians av liberaler, korrupta, skenheliga utsugare. Han menade också att det var helt uppenbart att folket stod med Ahmadinejad.

Inga kommentarer: