tisdag, maj 05, 2009

Broderlig kärlek...

Ingen kröning direkt!

Motsatsen till vad många tror så är presidentvalet i Iran inte en Eriksgata för en kandidat utan tonen mellan kandidaterna kan stundtals vara väldigt hård. Just nu är det givetvis Ahmadinejad alla ger sig på. Idag så gick Karroubis kampanjledare ut och kritiserade Ahmadinejad för att ha förstört landets ekonomi och för att dramatiskt ökat klyftorna i landet. Gholamhossein Karbaschi gick vidare med att anklaga regeringen för att inte följa rådande budgetlagar och regler och därmed ha skapat ett budgetunderskott på 44 miljarder dollar. Han kallade Ahmadinejad utrikespolitik för tom plakatpolitik som syftade till att provocera.

TV-debatt?

Efter att Karroubi utmanat Ahmadinejad på en tv-debatt och denne ställt sig positiv till det så säger den nya kandidaten Mohsen Rezai att han också kan tänka sig att ställa upp i en tv-debatt. I ett uttalande säger Mohsen Rezai att han är redo att ställa upp i debatter mot Mousavi och Ahmadinejad.

Såvitt jag vet så har det aldrig hänt att presidentkandidater inför ett val debatterat mot varandra. Om detta skulle bli av (ett stort om) så skulle det vara ett väldigt stort steg framåt och potentiellt avgörande för valet.

Avrättningar ökar…

Enligt Centret till försvar för de mänskliga rättigheterna så har avrättningarna ökat lavinartat under Ahmadinejads presidentperiod. Under 2007 avrättades 317 personer i Iran, en 200 %ig ökning jämfört med 2006. 2008 avrättades 346 personer och under det första kvartalet under 2009 har 120 personer avrättats – fortsätter avrättningarna i samma takt kan de nå 500 sträcket.

Vem var det som sa att det inte var någon skillnad mellan Ahmadinejad och Khatami?

Spionhärva?

Den senaste tiden har regimen gjort stort väsen av att dem avslöjat en israelisk spionhärva i Iran. Regimen hävdar att det rör sig om en grupp som planerade att genomföra terrordåd runt om i Iran i samband med valet i juni. Det här är något som regimen nästan gör regelbundet men sällan backas det upp med någon form av bekräftelse eller bevis – utöver tvivelaktiga erkännande i statstelevisionen. Det betyder nog inte att Israel och USA inte bedriver underrättelseverksamhet eller stöttar våldsamma grupper i Iran – det tror jag att man kan vara rätt säker på.

Men den här gången kan det kanske ligga något i det regimen säger. I slutet av 2008 grep libanesiska myndigheter en handfull personer som anklagades vara israeliska spioner. Detta följdes upp med att ytterligare tre personer greps nu i slutet av april efter uppgifter från en pensionerad Libanesisk general - ungefär samtidigt som regimen slog till mot gruppen av spioner i Iran. Konspirationsteori?

46 män och fyra kvinnor..

Första dagen av registrering inför presidentvalet resulterade i att 50 personer nu registrerat sig som kandidater, fyra är kvinnor.

Amhadinejad får tungt stöd…

Ahmadinejad har dragit in stöd från bland annat Islamiska Koallitionspartiet, De troendes församling och idag även ”Imam och ledarskaps fronten”. Tunga konservativa organisationer som nu samlas bakom Ahmadinejad.

Samtidigt meddelade organisationen ”Konservativa kvinnor” att inom kort avslöja vilken kandidat de stödjer. Organisationen är en paraplyorganisation med 7 medlemmar och valet står mellan Mousavi och Ahmadinejad.

Men alla konservativa gillar inte Ahmadinejad. Hasan Rowhani höll under söndagen ett tal där han berättade att valet inte står mellan konservativa och reformister. Utan mellan de som tycker att Iran idag är i ett gott politiskt och ekonomiskt skick och de som vill ha förändring. Med skyhög arbetslöshet och inflation så kan man bara misstänka att Rowhani hellre ser Mousavi som president. Det är inte helt oväntat eftersom Ahmadinejad dömde ut Rowhani som landsförrädare för hans insatser som Irans chefsförhandlare med EU om atomprogrammet under Khatami.

Valresultatet…

Inrikesministeriet har gått ut med att en slutlig valresultat skall publiceras den 13e juni och att 46.2 miljoner människor är röstberättigade.

Broderlig kärlek...

Irans diktator och ”andlige ledare” Ali Khamenei har en yngre bror som han inte kommer väl överens med. Hadi Khamenei har gjort sig känd som en reformist som mer än gärna kritiserar brorsan. Hadi hade en nära relation med Khatami under dennes presidentperiod och kom ofta i konflikt med brorsan. Han har bland annat kritiserat den ”andlige ledaren” för att stå över lagen och väktarrådet för att den hotar landets demokrati. Hadi försökte 1998 att kandidera till det råd som granskar den ”den andlige ledarens” arbete, Expertrådet, men blev nekad av väktarrådet. 1999 lyckades han reta upp ett gäng konservativa så mycket att en mobb på ungefär 100 personer misshandlade honom så grovt att han fick läggas in på sjukhus.

Inga kommentarer: