Rezai lovar att hitta oljepengar…
Presidentkandidaten Mohsen Rezai anklagade häromdagen Ahmadinejad indirekt för korruption och lovade att hitta de mer än 1 miljard dollar i oljeinkomster som försvunnit från regeringens konto. Rezai lovade att han som president skulle leta upp vart pengarna tagit vägen och bestraffa de som stulit ”folkets pengar”.
Ahmadinejad ställer upp…
Lite sent kan den här bloggen säga att Ahmadinejad nu officiellt ställer upp i presidentvalet. Han registrerade sin kandidatur den 8e maj. Ahmadinejad fördröjde beslutet ända till sista stund och hade innan han registrerade sig inför presidentvalet vägrat att besvara frågan om han kommer att ställa upp eller ej.
Ahmadinejads retorik kritiseras…
Ahmdinejads bombastiska retorik kritiseras av nästan alla presidentkandidater. Presidentkandidaten Mousavi anklagade Ahmadinejads retorik för att vara farlig samt att ingen kan styra ett land genom att bara hålla tal. Han gick vidare till att kritisera Ahmadinejad för att ha misskött landets ekonomi.
Mousavi pekade ut inflationen som det största problemet, inte bara ekonomiskt utan också moraliskt. Dock vill Mousavi inte implementera det plan som parlamentet antagit som innebär att en hel del subventioner ska strykas – hur han ska lyckas med att få ner inflationen men ändå behålla det stora systemet med subventioner framgick dock inte.
Samtidigt försöker ”reformistiska koalitionen” att återigen få Karroubi att hoppa av valet och ställa sig bakom Mousavi för att ena den reformistiska rörelsen. Karroubi vägrar.
Första kvinnliga presidenten?
För första gången kan Iran få en kvinnlig president. Av de 475 som registrerade sig inför presidentvalet var 42 kvinnor (en rejäl nedgång från förra presidentvalet då 1014 personer registrerade sig och ca: 90 var kvinnor).
Väktarrådet har klargjort att det inte finns något i konstitutionen som utesluter en kvinnlig kandidat och att ingen kandidat kommer att nekas från att ställa upp på grund av sitt kön. Kvinnan med störst chans att få ställa upp är Rafat Bayat, en f.d parlamentsledamot och ärkekonservativ. Hon vore ett ganska säkert kort för regimen, dels är hon stenlojal – hon menar bland annat att Iran är en fantastisk plats att vara kvinna på och att väst har ”förstorat jämställdhetsproblemet” och att det rör sig om ”västerländskpropaganda”. Med Bayat kan regimen kan då skylta med en kvinnlig kandidat och vara helt säker på att hon kommer att fungera som regimens megafon när omvärldens kameror fokuseras på henne. Bayat försökte även 2005 att ställa upp i valet men nekades då av väktarrådet.
Med vänner som…
Ahmadinejads tidigare inrikesminister Mostafa Pour-Mohammadi berättade nyligen för en tidning i Iran att han inte kommer att rösta på Ahmadinejad i presidentvalet och pratade om administrationens tillkorta kommanden. Han vägrade att säga vem han själv stödjer men pekade på att partiet han tillhör valt att stötta Mousavi i valet. Pour-Mohammadi funderade själv länge på att ställa upp men valde alltså till slut att ställa sig utanför.
måndag, maj 11, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar