onsdag, maj 20, 2009

Kandidaterna klara och Ahamdinejad bangar…Uppdaterat!

Ahmadinejad bangar från debatterna och kampanjen…

Nu kommer uppgifter om att Ahmadinejad kanske inte kommer att ställa upp någon av de sex TV-sända debatterna. Utan att han föredrar intervjuer och att det kan bli så att Ahmadinejad själv väljer att inte alls kampanja – utan att han kommer att skicka sin ”mediakontakt” Mehdi Kalhor till debatter och intervjuer istället. Uppgifterna kommer från Mehdi Kalhor själv som säger att Ahmadinejad inte anser att det är nödvändigt för honom att kampanja eftersom folket redan vet vad han går för. Skönt arrogant stil…

Väktarrådet är klar…

Väktarrådet är klar med att hitta på ursäkter för att stoppa kandidater från att ställa upp – man behövde fem dagar extra på sig men är nu alltså klar. Och kandidaterna som man godkände är föga förvånande, Mir-Hossein Mousavi, Mehdi Karroubi, Mohsen Rezai och Mahmoud Ahmadinejad.

Det behövde inte väktarrådet 5 extra dagar på sig för att komma fram till.
Däremot så antar jag att dem har haft en längre diskussion om de i år skulle släppa fram en kvinna och därmed svära sig fri. Frågan har varit upp och tydligen har väktarrådet själva diskuterat frågan och kommit fram till att det inte föreligger några konstitutionella hinder för kvinnor att väljas till president. Men förmodligen valde man att avstå för hade dem valt att låta den hetaste kvinnliga kandidaten Rafat Bayat ställa upp så skulle dem ha svårt att förklara varför de stoppat så många andra med samma eller liknande kvalifikationer.

Mousavi raggar röster…

Mousavi är ute efter att ragga minoritetsröster i Iran. Han är den som gått längst i att träffa minoritetsgrupper och ge vallöften. Nu säger han att han vill bekräfta deras rättigheter i lag och ge dem rätt att använda och utveckla sina egna språk.

Ut och rösta…

För att bli av med Ahmadinejad så måste iranierna ut och rösta. Det upprepar nu flera reformister – stannar valdeltagandet på samma nivå som 2005 kommer Ahmadinejad att vinna.

Uppdatering...

Jag är skyldig Ahmadinejad lägret en ursäkt. För Ahmadinejad själv kommer att ställa upp i debatterna. Uppgifterna om att han skulle skicka ersättare och själv bara göra intervjuer är alltså felaktiga.

Debattschema...

Statstelevisionen har nu lottat hur debatterna kommer att se ut. Det kommer inte att bli en debatt med samtliga kandidaterna utan varje kandidat har en debatt mot någon av de andra tre kandidaterna. Själva debattformatet är ännu inte fastlagd med debatterna kommer att vara i 90-minuter enligt statstelevisionen.

Så här ser schemat ut:

Tisdag 2/6: Mehdi Karroubi vs Mohsen Rezai

Onsdag 3/6: Mahmoud Ahmadinejad vs Mir-Hossein Mousavi

Torsdag 4/6: Mohsen Rezai vs Mir-Hossein Mousavi

Lördag 6/6: Ahmadinejad vs Mehdi Karroubi

Söndag 7/6: Mir-Hossein Mousavi vs Mehdi Karroubi

Måndag 8/6: Ahmadienjad vs Mohsen Rezai

Inga kommentarer: