onsdag, maj 13, 2009

En del humor...

Ingen övervakning…

Irans valmyndighet säger nej till reformisterna Karroubi och Mousavis begäran om att låta internationella inspektörer övervaka valen. Valmyndigheten säger att det skulle strida mot konstitutionen.

Rezais förslag…

Mohsen Rezaei har lagt ut en plan om hur han ska lösa det diplomatiska bråket med väst över landets urananrikningsprogram. Han föreslår *trumvirvel* - nästan samma sak som Ahmadinejad gjorde för några år sen, nämligen att ett internationellt konsortium skulle anrika uranet på iranskt mark. Medan Bush-administrationen då i alla fall krävde att detta skulle göras på neutralmark. Men Rezaei hyser nu förhoppningar om at Obama administrationen är seriös i sin strävan efter att ha bättre relationer med Iran.

Komiskt 1

Ibland så undrar man verkligen inte om regimen själv känner att valet nästan blir parodiskt. Som idag när landets Informations och teknologiråd annonserade att det är dem som kommer att skapa hemsidor åt kandidaterna – inte dem själva alltså.

Tanken är givetvis att det ska vara rättvisst. Ingen ska ha en finare hemsida än någon annan. Tidigare har parlamentets kulturutskott beslutat att alla kandidater ska få 45 timmar media tid. Med tanke på att det officiella kampanjtiden bara är på 3 veckor så kommer nog alla iranier med bara statliga kanaler att spy valrörelse. Man får hoppas att det inte blir fler än 11 kandidater som får ställa upp, annars får regimen starta en ny tv-kanal.

Komiskt 2

Nu kommer det obskyra opinionsundersökningar titt som tätt.

Regimen har givetvis gjort en egen som visar att Ahmadinejad skulle få 53.6 % av rösterna och att reformisten Mousavi skulle vara tvåa på 22 %. Det är ju ganska lägligt för kommer Ahmadinejad över 50 % så slipper han en andra valomgång.

Samtidigt visar en opinionsundersökning av tidningen Etemad-e-Melli att Karroubi gått om Mousavi och nu är den ledande reformisten. Men även i den undersökningen leder Ahmadinejad stort.

Komiskt 3

”Kritisera inte” det är den ”andlige ledaren” Ali Khameneis budskap till presidentkandidaterna – alltså främst till dem som kandiderar mot Ahmadinejad alltså. I ett tal så uppmanade han folk att gå och rösta i stor skala och därmed göra sin nationellaplikt så ska man alltså inte kritisera regeringen. Han orerade vidare om att han minsann visste att mycket av kritiken mot situationen i landets och dess ekonomi saknade substans och baserades på rykten.

Även om han sa att han inte kommer att berätta vem han själv kommer att rösta på så gav han ändå några tips på vad andra borde titta efter när de röstar. Man ska rösta på den som är mest kompetent men också den som lever ett enkelt liv och som lider med folket – med andra ord Ahmadinejad som inför förra presidentvalet gjorde ett stort nummer av att han inte ägde något utöver sin gamla Peykan och några få slantar på banken.

Komiskt 4, alt - "Don’t make fun – this is serious!" Alt- "somebody think of the children!"

Jag fick uppenbarligen inte det PM som skickades runt om att man inte ska driva med diktaturer. Men en mullah titel skulle jag verkligen inte tacka nej till. Jag inser potentialen – Majed ”the keepin it real mullah! Sen måste jag verkligen se till att börja bli bättre på bild – tror faktiskt att det har hämmat min kandidatur en del.

Inga kommentarer: