onsdag, maj 27, 2009

17 dagar kvar...

Reformisterna är förbannade!

Reformisterna är ordentligt förbannade och har den här gången gett sig tusan på att vara så offensiva som möjligt. Idag anklagade reformistlägret Ahmadinejad för att utnyttja statligt ägda tidningar för att sprida hans propaganda och misskreditera hans motståndare.
Så nu har reformisterna skickat ett officiellt klagomål till inrikesministeriet som inte bara kontrollerar tidnigarna men också ansvarar för valet.

Ahmadinejad kampanjar som om det vore 2005

Ahmadinejad verkar gå till val på samma plattform som 2005. I ett tal idag så fastslog han att korruptionsbekämpningen kommer att vara ett hans viktigaste mål under nästa mandatperiod och det främst inom banksektorn.

Och menade att hans regering haft stora framgångar med korruptions bekämpning inom fastighetssektorn under den gångna mandatperioden och att det är anledningen till att fastighetspriserna fallit med 30 – 40 % de senaste åren.

Civil Liberties...

Mousavi avslöjar att temat för hans kampanj de sista dagarna inför valet kommer att vara ”medborgerliga rättigheter”. I ett tal kritiserade han den sittande regeringens sätt att styra landets universitet och strypa det intellektuella utbytet. Han klämde till med, ”visst är det viktigt med säkerhet på universiteten – men studenternas säkerhet är viktigare”. Han varnade också för att Iran inom kort skulle kunna (?) förvandlas till en polisstat om landet inte började tillåta att olika åsikter och synpunkter kunde mötas i en öppen diskussion.

Rowhani har lessnat…

Hassan Rowhani var Irans chefsförhandlare i atomprogram frågan under Khatami. Ahmadinejad har under de senaste åren gett sig på Rowhani ett flertal gånger och anklagat honom för alltifrån landsförräderi till att ha saboterat Irans chanser att få ett fördelaktigt avtal. Det hela gick så långt att Ahmadinejad lägret grep en av Rowhanis närmaste män och åtalade honom för spionage.

Men nu i valtider har Rowhani lessnat och bestämt sig för att utmana Ahmadinejad i en debatt. I en intervju i tisdags sa han att om Ahmadinejad fortfarande försvarar och står bakom sina åsikter är jag redo att möta honom i en debatt för att upplysa allmänheten om sanningen.

Ahmadinejad lär banga…

Inga TV-debatter?

Nu kommer det rykten om att de sex inplanerade TV-debatterna kanske inte blir av och det på grund av att några av kandidaterna ogillar upplägget. Men samtidigt kommer det tryck på statstelevisionen ändå ska hålla debatterna även om en av kandidaterna skulle hoppa av.

Älskad av parlamentet?

Samtidigt har 205 av 290 parlamentsledamöter skrivit på ett upprop om att de stöder Ahmadinejad i valet. Förmodligen gjorde en hel del av dem det för att behålla sin plats och inte drabbas av Ahmadinejads vrede till nästa parlamentsval. Så antalet entusiastiska supportrar är nog färre än 205.

Opinionsundersökningar säger lite olika

Även om man kan ryckas med och ibland få för sig att valet är jämnt så visar nästan alla opinionsundersökningar på motsatsen – nämligen att Ahmadinejad leder stort. I den senaste opinionsundersökningen leder Ahmadinejad med 20 % över Mousavi.

Samtidigt kommer andra opinionsundersökningar (genomförda av reformister visserligen) som visar att 60 % av befolkningen inte kommer att rösta på Ahmadinejad. Reformisterna menar också att Mousavi snabbt har knappat in på Ahmadinejad de senaste veckorna.

Rezai tar åt sig äran…

Den konservative presidentkandidaten Mohsen Rezai tar åt sig äran för att Mousavi blev utnämnd till premiärminister i Iran (1981-1989). Han menade att det var han som i ett samtal med Khomeini lyckades övertala denne om att utnämna Mousavi till premiärminister. Samtidigt så öppnade han upp möjligheten för att han kanske inte är den som kommer att vinna valet genom att säga att han efter valet står till förfogande för att hjälpa vinnaren.

Inga kommentarer: