I och med att Khatami hoppade av presidentvalet och Ahmadinejad gör det han är bäst på – kampanjar så yrar reformisterna. De två huvudkandidaterna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi gör sitt bästa för att sno rubriker från varandra nu när de inte rår på Ahmadinejad. Taktiken verkar vara att tvinga Ahmadinejad till en andra valomgång och samtidigt se till att vara tvåa.
För samma dag som ett av de större politiska partierna valde att lägga sitt stöd bakom Mousavi i presidentvalet valde Karroubi att lansera sitt valbudskap, översatt ”konstitutionell reform”. Karroubi säger sig vilja förändra landets konstitution så att den blir mer modern och tar större hänsyn till mänskliga rättigheter. Vad han dock menar med mänskliga rättigheter har han lovat att återkomma med i en annat uttalande.
Det finns en del skillnader mellan Mousavi och Karroubi. Mousavi vill vara en trygg och ansvarstagande politiker med försiktiga och långsiktiga lösningar. Medan Karroubi är mer rock and roll, han är populisten som lovar att direkt återbörda vinsterna från oljan och som öppnar för förändringar i konstitutionen om han tror att det kan ge honom några extra röster.
Informationsministeriet förbereder valrörelsen…
Valrörelser betyder fullt upp hos informationsministeriet som också fungerar som regimens inrikespolitiska underrättelsetjänst. För att förhindra demonstrationer och oroligheter i samband med valrörelsen och det som regimen kallar för ”destruktiv kampanjande” har informationsministeriet skickat ut varningar till Internet leverantörer, bloggare och mobiltelefon ägare.
Budskapet från informationsministeriet var att man har stenhård kontroll på alla informationskanaler och att man inte ska tro att man är anonym bakom en dator eller på en mobiltelefon. Den som sprider ”negativa” budskap om kandidater eller ifrågasätter valrörelsen kommer att straffas och sedan september 2008 jobbar en särskild grupp som leds av Tehrans okände åklagar Mortazavi med att kartlägga och kontrollera Internet och SMS-trafiken i Iran. Gruppen har ett särskilt ansvar för att förhindra att tekniken används på ett för regimen besvärligt sätt.
Regimen har vid tidigare valrörelser haft svårigheter att kontrollera främst sms trafiken och särskilt sms som på ett eller annat sätt hånat Ahmadinejad eller landets andlige ledare Khamenei.
Lämnar valrörelsen…
En presidentkandidat som få brytt sig om var Abdollah Nouri. Nouri tillhörde en av Khomeinis närmaste män och hade en hel del höga positioner inom både Rafsanjani och Khatamis regeringar. Men han var också en högljudd reformist som krävde demokratiska reformer och närmare band med USA. För det fick han avgå som minister och dömdes till 5 års fängelse 1999. Men han släpptes efter fyra år när hans bror dött i en trafikolycka.
Så det var många som hoppades på Nouri. Men nu får dem sluta hoppas för han väljer att hoppa av valrörelsen. Anledningen är att han insett att hans chanser är som bäst mikroskopiska när allt fler reformistiska organisationer och partier ställer sig bakom Mousavi.
Rafsanjani kritiserar Ahmadinejad igen…
Att Rafsanjani inte har mycket till övers för Ahmadinejad har länge var tydligt, ända sen han förlorade presidentvalet mot honom. Han har sedan dess vid ett flertal tillfällen kritiserat Ahmadinejad och ibland i ganska hårda ordalag. Och nu slår han till igen och nu mer öppenhjärtligt.
I ett tal nyligen sa Rafsanjani att han varit kritisk till den nu sittande regeringen på en rad punkter, däribland ekonomi, politik och ledarskap. Han menade dock att han i de flesta frågor hållit en lågprofil och framfört sin kritik direkt till den ”andlige ledaren” Khamenei. Utom i de stora strategiska frågor som han i sin roll som ordförande för ”förhandlingsrådet” varit tvungen att ta ställning till.
Rafsanjani sa också att han kan tänka sig att stötta en konservativ presidentkandidat och att han gärna ser att de konservativa väljer någon utav dessa herrar som sin presidentkandidat, Nategh Nouri, Hassan Rowhani, Ali Larijani och Ali Velayati. Idagsläget är det bara Ali Velayati som meddelat att han ställer upp. Men Rafsanjani talade också om vikten att nästa regering blir en samlingsregering med reformister för att skapa enighet.
Rafsanjani själv är över 75 år gammal och får därför inte enligt konstitutionen ställa upp i presidentvalet.
Budget bråket fortsätter…
Ahmadinejad har problem med parlamentet. Allt sedan Larijani tog över ordförandeklubban har parlamentet jagat Ahmadinejad och på vissa områden tagit sin granskningsroll på allvar. Man har under en korttid till Ahmadinejads stora missnöje valt att inte ge honom extra pengar och nu kallar ”Planering & Budgetutskottet” till ett extra möte för att diskutera regeringens överträdelser av budgetreglerna under 2008/2009.
Man hävdar att över hälften av resurserna som avsattes i budgeten använts på helt andra saker och att det sammanlagt rör sig om närmare 1500 överträdelser av budgetreglerna. En del parlamentsledamöter går så långt att kalla Ahmadinejads regering för den mest misslyckade i revolutionens historia.
Utskottet har också begärt ett möte med Khamenei för att diskutera problemen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar