måndag, april 13, 2009

Presidentvalet..

Ahmadinejads kampanjande...

Det är ingen tvekan om att valrörelser i Iran till stor del är regisserade events och det gäller även presidentvalet. Det är Khamenei som officiellt sätter igång kampanjandet och det sker oftast bara någon vecka innan presidentvalet. Men det struntar givetvis kandidaterna i som börjar att kampanja långt tidigare – Ahmadinejad tex har kampanjat nästan hela året. Han har tonat ner retoriken, reser runt som en galning i Iran och bjuder in diverse utländska dignitärer i Iran at framstå som en statsman.

Han är på många sätt en extremt duktig kampanjpolitiker och har under sin presidentperiod besökt samtliga provinser ett flertal gånger och han tar sig tid att träffa människor och skaka hand med så många som möjligt. I ett land som inte har några Carolas eller Paris Hiltons så är Ahmadinejad det närmaste man kommer en stor kändis.

När det kommer till politiken så är han en populist i den högre skolan. Nyligen lovade hans regering skulle fortsätta att reglera fastighetsmarknaden så att priserna hölls nere. Helt skamlöst tar han ansvar och cred för att landets fastighetsbubbla spruckit och priserna sjunkit. Han riktade sig främst mot yngre som är på väg att bilda familj och menade att hans politik främst främjar dem. Han lovade också att regeringen skulle bygga ytterliggare 1.5 miljoner nya hus per år de kommande tre åren. Men han vet också att hans budskap går hem särskilt när han erbjuder enkla och populistiska lösningar på svåra problem.

Privata TV-kanaler och begränsningar på moralpolisen

Ahmadinejads främsta motståndare är Mir Hossein Mousavian. Han i sin tur verkar satsa ganska hårt på att få den liberala medelklassen i storstäderna att gå och rösta i stor utsträckning. I sin första presskonferens lovade han bland annat att som president begränsa moralpolisens befogenheter och stötta skapandet av privata TV-kanaler (det sista har presidenten inte så mycket med att göra utan massmedias roll fastställs i konstitutionen och det är den andlige ledaren som kontrollerar landets media). Mousavian attackerades genast av Ahmadinejads allierade för att riskera statens säkerhet.

Splittring…

Samtidigt fortsätter de konservativa att vara splittrade. Den ärkekonservative och tidigare presidentkandidaten Nateq-Nouri har fått i uppdrag att hitta en gemensam kandidat som de konservativa kan enas kring. Frågan är om det kommer att bli Ahmadinejad – som ännu inte officiellt meddelat om han ställer upp eller ej. Rykten går om att de konservativa väljer att inte stötta Ahmadinejad till förmån för parlamentsledamoten Ahmad Tavakolli eller Tehrans borgmästare Ghalibaf. En del rykten går också om att det här var en del av ett avtal som Khatami slöt med Khamenei – att han skulle dra sig ur presidentvalet om de konservativa skulle stötta en annan kandidat än Ahmadinejad.

Inga kommentarer: