fredag, mars 20, 2009

Därför smörjer Obama det iranska kråset...

Dagens stora irannyhet är givetvis Obamas oväntade nyårshälsning som direkt riktades mot Iran. Det är ett ganska järvt försök från Obama att verkligen sträcka ut handen. I det tre minuter långa talet gör Obama allt rätt. Han lägger en försonlig ton, han vänder sig inte bara till det iranska folket som alla andra presidenter utan också direkt till regimen. Han smörjer kråset det nationalistiska kråset genom att hylla Irans historiska och kulturella storhet.

Anledningen till det här är givetvis beskedet att Khatami drar sig ur presidentvalet. Jag tror att Obamas strategi var att undvika att engagera Iran alltför mycket innan presidentvalet i juni i hopp om att inte ge Ahmadinejad möjlighet att använda det i valrörelsen och på så sätt också hjälpa tillbaka Khatami till presidentämbetet. Men när Khatami drog sig ur så dog också chansen att få en annan samtalspartner än Ahmadinejad.

Obama insåg nog att USA skulle ha mer att förlora på att vänta på ett annat valresultat än det givna och därmed också ge det generella intrycket att man helst inte vill samtala med Ahmadinejad. Det är i ljuset av detta som Obama håller sitt tal där han smörjer det iranska kråset.

Förövrigt ska man komma ihåg att det här inte är första gången USA gör försök att öppna upp till en dialog på det här sättet. Senast under Bill Clinton bad USA officiellt ursäkt CIA:s inblandning i operation Ajax som avsatte Irans hittills enda någorlunda demokratiskt valde president, Mossadeq.

Inga kommentarer: