måndag, mars 02, 2009

Diverse...

Vill ha fler...

Efter att kärnkraftsverket Bushehr startat säger Iran nu att man kommer att bygga fler kärnkraftsverk. Öppningen av Bushehr beskrevs som en stor propaganda seger för Iran och trots förseningar och svårigheter att betala i tid och få ryssarna att följa tidsplanen så beräknar man nu att Bushehr kommer att kunna producera närmare 250 megawatt till hösten. Nu lobbar regimen för att ryssarna ska fortsätta och hjälpa Iran att bygga fler kärnkraftsverk.

Valrörelsens roligaste...

Ett av regeringens mer smartare ministrar Manouchehr Mottaki sa igår att regeringen (och därmed Ahmadinejads) utrikespolitik har varit en stor succé som landet nu (3 månader innan presidentvalet) ser effekterna utav. Mottaki berättade i ett tal att landets rykte och status har förstärkts på den internationella arenan. Tveksam om den internationella arenan håller med honom...

Vill fortfarande ha pengar...

Samme utrikesminister Mottaki blev ställd i en intervju när han fick höra att Iraks presdent Jalal Talabani i ett tal hade krävt att Iran skulle slopa sitt krav på skadestånd på närmare 1 triljoner dollar för Irak-Iran kriget mellan 1980-1988.

Mottaki förnekade att Jalali skulle ha lämnat en förfrågan till Iran om att slopa skulden. Det är en fråga som kan komma att ställa till det för Iran bland iraks shiiter som också kan hävda att de slogs mot Saddam Husseins regim och därmed inte bör vara skyldiga att betala hans skulder.

Konservativa kraftsamlar...

Fundamentalisterna (partiet som stödjer Ahmadinejad i parlamentet) verkar ha bestämt sig för att fortsätta stötta Ahmadinejad. Ett tag försökte ett gäng fundamentalister att förhandla med reformisterna och Khatami att välja två andra kandidater än Ahmadinejad om Khatami drog tillbaka sin kandidatur. Nu när Khatami ändå ställer upp har fundamentalisterna bestämt sig för att Ahmadinejad är den kandidat som har bäst chans att vinna.

Medan reformisterna fumlar...

Mehdi Karroubi vägrar att ge upp sin presidentkandidatur trots att han förmodligen kommer att få storspö av Khatami. Men reformisterna är ändå oroliga att Karroubi kommer att splittra rösterna och intet göra en reformistisk seger. Men Karroubi säger att han kommer att ställa upp ändå.


En miljard försvunnen?

En anledning till varför fundamentalisterna inte är helt säkra på Ahmadinejad är ekonomin i landet. Men en inflation som närmare sig 30%, skyhög arbetslöshet, sjunkande oljepriser och inga medel sparade från de goda åren ser det ekonomiska läget mörkt ut i Iran. Så Ahmadniejad och parlamentet (som domineras av fundamentalister) lägger skulden på varandra. I en TV-intervju gick Ahmadinejad nyligen till hård attack mot parlamentet för dess kritik av Ahamdinejads ekonomiska politik. Bland annat så anklagade han parlamentets "revisionsorgan" för att han begått misstag och räknat fel när den anklagade regeringen för att
slarva bort närmare en miljard dollar i oljeintäkter. Det uttalandet fick en del medlemmar i "revisionsorganet" att gå i taket och begära TV-tid för att
besvara Ahmadinejads påstående.

Parlamentets talmaj Ali Larijani har givetvis ett finger i spelet och han uppmanade regeringen och Ahmadinejad att redogöra för bevis för vart den saknade miljarden tagit vägen.

Inga kommentarer: