fredag, mars 13, 2009

Iran senaste veckorna...

Olika förutsättningar...

Att bedriva kampanj i Iran är inte det lättaste. En som dock har det förspänt är Ahmadinejad som åker runt i landet och håller tal i nästan varenda stad och inviger alltifrån parker till fabriker runt om landet.

Däremot har den förra presidenten och Ahmadinejads främsta motståndare Khatami det lite svårare. Han fick nyligen höra att landets säkerhetstjänst inte kan garantera hans säkerhet när han startade sin kampanj i staden Shiraz. Att skydda den sittande presidenten går alltså bra men hans främsta kandidat kan tydligen inte kampanja i ett av landets större städer - trots varningen genomförde Khatami sin kampanj.

Trångt...

Det börjar att bli trångt på spelbanan inför presidentvalet. Nu har nämligen den tidigare premiärminister Mir Hossein Mousavi definitivt bestämt sig för att ställa upp. Detta är problematiskt för reformisterna eftersom det nu finns en tredje reformistisk kandidat, Karroubi, Khatami och Mousavi. En hel del reformister har länge försökt övertyga Mousavi att inte ställa upp för att undgå röstspridning. Men Mousavi väljer alltså att ställa upp ändå.

Spännande rättsfall...

Just nu pågår ett av de mer spännande rättsfallen i den islamiska republikens historia. Det är den tidigare Ahmadinejad supportern Abbas Palizdar som står inför rätta och riskerar 22 års fängelse för att ha smutskastat regimen och spridit hemliga dokument. Åtalet mot honom väcktes när Palizdar i ett tal förra året anklagade toppmän inom regimen för korruption.

Han pekade ut 44 mullor och högt uppsatta tjänstemän som korrupta. Han anklagade främst landets rättsväsende för att vara genomkorrupt. Skandalen växte när det visade sig att Palizdar inte bara pratade utan också hade kommit över en hel del dokument som han påstod var bevis för omfattande korruption.

Fallet Palizdar är något förbryllande eftersom han även vid tidpunkten för sitt tal var en lojal Ahmadinejad anhängare. En teori är att han trodde att han kunde hjälpa Ahmadinejad genom att
bevisa motståndarnas korruption. Men det gick inte som planerat och Ahmadinejad tvingades genast att ta avstånd från honom...

Spending Bill...

För att säkerställa en vinst i presidentvalet i juni ville Ahmadinejad och hans regering få igenom ett stimulans paket i parlamentet som skulle innebära nya subventioner och kontantutbetalningar till människor för att kompensera för inflationen. Men parlamentet insåg att det inte går att bekämpa en skyhög inflation genom att bränna mer pengar och ännu en politisk strid mellan Ahmadinejad och parlamentet var igång.

Det började med att parlamentet skar ner budgeten från 34 miljarder till 8.5. Det fick Ahmadinejad att gå i taket och kräva att parlamentet skulle godkänna hela summan. Trots att Ahmadinejad senare gått med på att förhandla ner summan från 34 miljarder till 20 så valde parlamentet med röstsiffrorna 132 mot 102 att helt förkasta förslaget.

Ahmadinejad har ännu inte kommenterat parlamentets beslut men han lär inte vara glad. Eftersom det här "stimulans paketet" och kontantutbetalningarna skulle ha varit
hans trumfkort under presidentvalet. Nu verkar det inte bli av...

Rafsanjani sitter kvar....

Nyligen höll det viktiga Expertrådet ordförandeval. Rådets uppgift är att granska den "andlige ledarens" arbete och de enda med möjligheten att avsätta honom samt utse hans efterträdare.

Den sittande ordföranden och tidigare presidenten Rafsanjani vann igen. Likt förra året så utmanades han av den mer konservativa falangen inom regimen. Förra året lyckades han knappt besegra väktarrådets ordförande Ahmad Jannati som stöddes av bl.a Ahmadinejads ideologiske mentor Mesbah Yazdi. Men i år lyckades Rafsanjani dock säkra en betydligt säkrare majoritet och vann med 51 - 26 över väktarrådsledamoten Mohammed Yazdi.

Inga kommentarer: