tisdag, mars 17, 2009

Tidig nyårspresent till Ahmadinejad...

Den 21a mars infaller det persiska nyåret Nowrooz men redan idag fick Ahmadinejad skäl att fira som om det vore nyårsafton. Anledningen är att den tidigare presidenten Khatami idag officiellt meddelade att han längre inte kommer att ställa upp i presidentvalet i juni. Anledningen är att han inte vill splittra reformiströsterna mellan sig själv och den tidigare premiärministern Mir Houssein Mousavi.

Khatami och Mousavi hade tydligen sedan tidigare en pakt att Khatami inte skulle ställa upp i valet om Mousavi gjorde det. Men när Mousavi drog ut på sitt beslut att ställa upp valde Khatami att kandidera. Det verkade ha varit den spark som Mousavi hade behövt för att själv meddela att han också kommer att ställa upp, trots idoga övertalningsförsök från reformister som försökt påtala att Khatami skulle ha mycket större chanser att vinna än Mousavi.

Beslutet ska Khatami ha tagit redan i söndags efter ett möte med sin kampanjledning och Mousavi. Enligt Mousavis folk ska Mousavi själv uttryckt en önskan om att Khatami skulle fortsätta sin kampanj, men Khatami ansåg att det skulle skada den reformisternas agenda eftersom regim kontrollerad media skulle göra sitt yttersta för att splittra reformisterna.
En som idag jublar av glädje är den sittande presidenten Ahmadinejad. Khatami var den med störst chans att besegra Ahmadinejad och hotet från Mousavi är betydligt mindre.

Khatamis presidentperiod ansågs vara relativt framgångsrik och han själv är fortfarande väldigt populär, främst bland yngre iranier som trots allt utgör nästan 70 % av befolkningen.
Chanserna för att Ahmadinejad blir omvald ökar alltså dramatiskt och man ska komma ihåg att ingen president i Iran har förlorat ett presidentval.

Det här skapar också problem för USA som hoppades på seger för Khatami och en ny administration att kunna starta dialog med. Nu kommer dem med största sannolikhet att försöka att få till en dialog med Ahmadinejad, en mycket svårare samtalspartner än Khatami.

För reformisterna är det här givetvis illa. Mousavi kommer att få hantera gräsrötternas ilska och många kommer att anse att han tvingade ut Khatami. Samtidigt kan jag slå vad om att rykten kommer att snart börja florera i Iran som gör gällande att Mousavi springer de konservativas ärenden genom att ställa upp i valet. Det för att i sämsta fall splittra reformiströsterna och stärka Ahmadinejad och i bästa fall tvinga ut Khatami från presidentvalet.
Mousavis hopp står nu till att Khatami öppet stödjer honom (och inte den andre reformisten i valet Karrubi) och att ett mindre mirakel inträffar för att han ska besegra Ahmadinejad.

Khatamis besked är beklagligt för många men det är en tidig nyårspresent till Ahmadinejad…

Inga kommentarer: