måndag, april 20, 2009

Bra dagar för Ahmadinejad...

3 bra dagar för Ahmadinejad...

Tydligen ställde Ahmadinejad till en stor ”internationell skandal” igen. Jag hörde inte riktigt hela talet utan slutet – vilket var tämligen håglöst och ointressant (säkert mkt tackvare den värdelöse tolken som i vissa delar var fel ute). Men jag antar att det roliga slutade innan jag började lyssna.

Min spontana reaktion är; vad hade FN förväntat sig? Av att döma av citaten så höll Ahmadinejad en tämligen lågprofil – för att vara honom. Men nu beskriver media som att han dominerade scenen och ställde till med en internationell incident som kunnat leda till ett tredje världskrig. Hade västvärlden bara inte dykt upp eller suttit på plats och hållt käften UNDER själva talet så hade Ahmadinejads tal fallit i glömska fortare än kvickt. Istället pryder han första sidan och han kan räkna med att talet och reaktionerna kommer att spelas upp om och om igen på Al-Jazeera och han kommer att få se sin popularitet att öka ett par snäpp till – både i Iran och i arabvärlden.

Då säger du, att det här kan ju inte vara något bra för Ahmadinejad i slutändan. Vilket diplomat vill hänga med honom nu? Till och med FN är lacka på honom. Det här stärker ju inte direkt förbindelserna mellan Iran och väst.

Bullcrap säger jag. Det här talet kommer inte att förändra något alls . Tvärtom har Ahmadinejad de senaste dagarna inte bara stärkt sina chanser i presidentvalet utan också att bli accepterad av omvärlden.

Ahmadinejads brev till rättsväsendet att granska spioneri domen mot den amerikansk-iranska
och ytterligare en journalist för att ge dem ett rättviss rättegång var smart. Nästan omedelbart lovade chefen för rättsväsendet att gå igenom fallet igen. Jag satsar mina pengar på att hon kommer att få en ny prövning och därefter en mildare dom. Obama administrationen kommer att tacka Ahmadinejad för hans insats.

Igår träffade Ahmadinejad också Schweiz president (Israel lackade ur och drog tillbaka sin ambassadör). Varför valde Schweiz president att träffa Ahmadinejad trots riskerna att hamna i ett diplomatiskt bråk med Israel? Jo, för att Schweiz sedan revolutionen agerat som informationskanal mellan USA och Iran.

Så man behöver inte vara en konspirationsteoretiker av rang för att misstänka att Ahmadinejad inte bara fick choklad från Schweiz president (Hans-Rudolf Merz) utan också någon form av meddelande från Obama administrationen. Så bli inte allt för förvånade om Merz är en kandidat till fredspriset 2011 :-)

3 bra dagar för Ahmadinejad alltså...

8 kommentarer:

1 sa...

"Tvärtom har Ahmadinejad de senaste dagarna inte bara stärkt sina chanser i presidentvalet utan också att bli accepterad av omvärlden".

Jösses är du en clown? Aldrig tidigare har så många delegater lämnat ett FN möte av denna dignitet. Det säger er hel del om vart han står i världen. Huruvida han blir omvald i iran är i realiteten ovesäntligt.

Irans regim är snart slut - oavsett vad du tror tycker eller vill.

Nima sa...

Tycka vad man vill, men predikar man demokrati så ska man respektera folkvalda representanters rätt att uttrycka sig hur folkvald man än tycker att individen (inte) är. Dahlgren och andra som lämnade konferensen var där för att fylla ett syfte. Att vända ryggen mot ord man inte vill höra bryter mot demokratins fundamentala natur.

Majed Safaee sa...

Jag må vara en clown - men du är snubben som följer clownens blogg :-)

Hur som haver, spel för galleriet.
Och jag tror inte heller direkt att utländska diplomater var målgruppen för hans tal. Utan de som tittar på Al-Jazeera ikväll.
Sen hade konferensen inte omgärdats av så mycket uppmärksamhet så hade alla delegater suttit kvar och lyssnat artigt. Det är ju inte direkt första gången Ahmadinejad uttrycker något liknande.

Efter presidentvalet kommer det att vara helt andra tongångar när omvärlden återigen måste ta tag i frågor som kärnvapen, Afghanistan och Irak. och allt som allt 3 bra dagar för Ahmadinejad...

1 sa...

Nima du skrev: "respektera folkvalda representanters rätt att uttrycka sig"

Han har väl om något fått uttrycka sig? Det var precis vad han gjorde. Det är inget odemokratiskt att välja att inte lyssna på någon som uttycker sina åsikter.

"Och jag tror inte heller direkt att utländska diplomater var målgruppen för hans tal".

Om så är fallet har han missbrukat sin möjlighet att tala inför mötets deltagare genom att nonchalera mötets agenda och syfte.

En enkel fråga till er som driver denna blogg: Är ni emot den iranska regimen, eller är ni för den?

Vill ni se ett iran där verklig demokrati etableras, och där förtryck av oliktänkande, kvinnor, homosexuella och så vidare inte är normen?

Ett enkelt och tydligt svar skulle uppskattas.

Majed Safaee sa...

"Om så är fallet har han missbrukat sin möjlighet att tala inför mötets deltagare genom att nonchalera mötets agenda och syfte."

VAH?! menar du på helt allvar att Ahmadinejad skulle ha använt
konferensen för sina egna syften! Outragous! Jag tror nog att han fullständigt skiter i mötets agenda och syfte. Han har en egen agenda...

"En enkel fråga till er som driver denna blogg: Är ni emot den iranska regimen, eller är ni för den?"

Vi = jag är en stor anhängare av det liberala demokratiska systemet. Vilket du nog också förstår av att läsa den här bloggen lite noggrannare...

1 sa...

"jag är en stor anhängare av det liberala demokratiska systemet"

Alrite, då är vi vänner, åtminstone i meningen att vi båda önskar samma typ av framtid för iran.

Jag ska läsa vad som skrivits tidigare på denna blogg.

Second Opinion sa...

Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, kritiserar EU-delegaternas uttåg i en intervju med Second Opinion. "Jag har aldrig varit med om en sådan sak under min tid på FN," säger han och kritiserar att medierna inte problematiserat frågan mer. Läs artikeln på www.second-opinion.se, lyft den gärna och skriv egna inlägg.
MVH Second Opinions redaktion

Anonym sa...

Jag har aldrig deltagit i någon iransk val.
Denna år ska jag och många andra unga iranier delta, endast pågrund av att visa väst hur länge tänker ni håna oss. De pratar om yttrande frihet men bojkottar en person som talar om rasism i en konferans som handlar om rasism.
IDIOTEN AHMDINAND vann denna slag eftersom han kommer få måna röster som han aldrig skulle få innan denna konferans