måndag, januari 07, 2008

Khamenei kampanjar...

Khamenei on the campaign trail…

Khamenei är ute och rör på sig varje dag nu. Det hålls tal som givetvis väldigt lydigt sänds av massmedia. Det är uppenbart att han nu försöker att lägga sin tyngd bakom Ahmadinejad för att inte få en kollaps av den konservativa falangen. I ett tal i lördags hyllade han Ahmadinejads regering för att vara ansvarstagande och fyllda av självförtroende. Han hyllade Ahmadinejad för att ha genomfört en rad ”utvecklingsprojekt” och för att försöka lösa människors problem.

Jag är ganska säker att människor i Iran har en helt annan syn på Ahmadinejads presidentperiod hittills än Khamenei.

Att Khamenei fäster sig så hårt vid Ahmadinejad visar hur viktigt det är för regimen att ha legitimitet i atomprogrammet. Ahmadinejad har gett det till Khamenei, det är få i Iran som ifrågasätter landets atomprogram, det gäller även om det skulle bli känt att regimen utvecklar kärnvapen. Det är ganska mycket Ahmadinejads förtjänst. För medan Khatami försökte hålla en armlängd distans till atomprogrammet så har Ahmadinejad gjort det till en fråga av nationellstolthet och i ett land där nationalismen ständigt sjuder så har det varit framgångsrikt. Därför har inte Khamenei råd att få Ahmadinejad försvagad, för det skulle även vara en missnöjesröst på landets atomprogram och hans hantering utav den. Så nu gäller det uppdrag att rädda Ahmadinejad.

Nu är frågan hur stor självförtroende Ahmadinejad och Khamenei har. Frågan om vilka kandidater väktarrådet kommer att godkänna är redan nu en het fråga i Irans politiska kretsar och ännu har inga större namn klargjort att de kommer att ställa upp. För någon dag sen gick den tidigare presidenten och reformisten Khatami ut och bad väktarrådet att hålla sig utanför och reformisterna mullrar redan.

Men jag tror starkt på att Khamenei kommer att göra sitt yttersta för att hålla reformisterna så nöjda som möjligt samtidigt som han räddar Ahmadinejads ansikte. Jag kan tänka mig en situation där väktarrådet godkänner en del stora reformistiska namn, jag kan tänka mig att reformisternas näst största namn efter Khatami själv, nämligen hans bror Reza Khatami, kommer att släppas in i parlamentet. Att Khamenei kan tänka sig att lämna Tehran relativt öppet för reformister medan det görs större ansträngningar för att stärka Ahmadinejad på andra ställen.

Anledningen till det är att Khamenei dels inte vill att Ahmadinejad ska bli för dominant utan vara välmedveten om att han befinner sig där han befinner sig tack vare honom. Samtidigt så minskar det reformisternas utrymme för att gnälla över valresultat.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag skrev tidigare i kommentatorsfältet att oljepriset inte var jättehögt som alla tidningar gastar om, utan att dollarn var låg. En artikel i ämnet finns här:

http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_178883.e24

Anonym sa...

Det skulle vara jätte bra för iranier om khatamis bror släpptes in.
Många i Iran vill se honom