fredag, mars 02, 2007

Uppdatering...

Flykten...

Shahram Jazayeri, det är namnet som nu är på nästan allas läppar i Iran efter att han lyckats fly från fängelset. Jazayeri dömdes 2002 till 27 års fängelse för korruption och ekonomisk brottslighet, han var på väg till en domstol för att få sin överklagan prövad och fick i sin frånvaro sin fängelsestraff förkortad till 14 år. Han dömdes också till att betala staten mer än 62 miljoner dollar för dolda tillgångar samt över 122 miljoner dollar i böter. Jazayeri bedöms i dagsläget vara god för runt 60 miljoner dollar.

Men det är inte själv flykten som folk pratar om vem som hjälpte honom. För Jazayeri är inte vilken fifflare som helst, han anklagades 2001 för att mutat närmare 60 parlamentsledamöter, precis då de konservativa slog som hårdast mot reformisterna. Jazayeri kom att bli huvudpersonen i Khameneis kampanj att rensa upp bland ekonomiska brottslingar i Iran oavsett position och politisktillhörighet. Men det visade sig att det bara var reformister som fifflade och Jazayeri utpekades som spindeln i nätet. Så nu undrar alla hur han lyckades fly. Han var ju ändå huvudpersonen i Khameneis kampanj mot ekonomiska brottslingar, så det är ju en prestigeförlust om den person som Khamenei jagat lyckas fly innan han tjänar sitt straff. Det spekuleras just nu friskt om vem som hjälpt honom, var det Rafsanjani eller kanske Khamenei själv? Iranier är experter på konspirationsteorier och det är intressant att lyssna på och prata med folk inne i Iran just nu. Rykten säger förövrigt att Jazayeri lyckats lämna Iran för ett grannland medan andra säger att han fortfarande är kvar i landet.

Idioter…

25 amerikanska aktivister från Kalifornien är på väg till två veckor lång “fredsmission” till Iran. Tydligen är det en organisation vid namn ”Efforts for Peace” som arrangerar resan. Dessa 25 aktivister ska träffa ”vanliga” civila, ”oberoende” media i Iran samt träffa politiska och religiösa ledare. Alltså 25 personer som under två veckor kommer att ledas runt av regimen och som ska läras till att uppskatta den Iranska ”demokratin”. Speciellt intressant kommer nog besökt hos ”oberoende” media att vara, med tanke på att det inte finns något sånt i Iran.

Ahmadinejad i farten…

Idag var Ahmadinejad i farten igen, han besökte Sudan. Han lyckades inte bara träffa och ta en mys träff med en regering som just nu gör sig skyldig till folkmord, han lyckades klämma in några hotelser mot Israel och väst också. Det är samma dravel som vanligt och den här gången lyckades han klämma in att staten Israel en manifestation av satan, så med andra ord de människor som bor i Israel (vi kan nog anta att det är judarna han siktar in sig på) med andra ord ett verktyg för satan. Jo, kommentarerna möttes tydligen med glädjerop av ”Allahu Akbar”.

Inga kommentarer: