söndag, mars 25, 2007

dålig tajming..

Idag påstår regimen att de 15-gripna brittiska soldaterna har erkänt att de gjort intrång på Irans territorium och har nu förts till Tehran. Men regimen håller fortfarande en ganska låg profil i frågan. Det är nog på order från Khamenei som mer och mer inser den dåliga tajmingen, med tanke på att samtliga av EU: s statsöverhuvuden kommer att träffas i Berlin imorgon och att Blair lär trycka på för att få en reaktion mot Iran. Samtidigt sitter Irans chefsförhandlare, Ali Larijani, någonstans i Tehran och är fly förbannad för att han inser att det här kommer att göra hans jobb ännu svårare, att få EU-länderna att gå med på nya förhandlingar. Den enda som kan vara nöjd är Ahmadinejad och hans följe, eftersom det här spelar Ahmadinejad rakt i händerna. För om Larijani misslyckas så kan det innebära att han får mer inflytande över utrikespolitiken än den han har idag.

Sen inatt röstade FN: s säkerhetsråd för nya sanktioner mot Iran. Skärpningen innebär att Iran inte får exportera vapen, något som regimen lär göra ändå eftersom de länder som köper vapen från Iran är skurkstater. Säkerhetsrådet beslutade också att frysa den statsägda Bank Sepah, en rad organisationer och individers utländska tillgångar. Främst är det revolutionsgardets medlemmar som drabbas av frysningen.

Men regimens nyhetsbyråer talar fortfarande inte så mycket om de nya sanktionerna, istället försöker man ”mjuka upp” massorna med en god nyhet, nämligen att Irans vann över USA i en brottningsturnering som hölls i Ryssland. Misstänker att något geni på propaganda avdelningen tror att folk kommer att tro att om Iran kan slå USA i brottning så är ”amerikanska sanktioner” inget att bry sig om.

Inga kommentarer: