torsdag, mars 08, 2007

Khameneis generositet…

En stor nyhet i Iran idag är att übermullan ayatollah Sayed Ali Khamenei skänkt 200 miljoner rial till dem fattiga genom att sätta in summan på Imam Khomeinis fond. Låter ju givmilt och snällt, men två saker kan man fundera över. Khamenei, likt många andra mullor, hävdar jämt och ständigt att de lever ett gudfruktigt liv och att deras ekonomiska resurser inte är större än alla andra medborgares. Alla vet ju att det är en lögn och att mullorna roffat åt sig men man tycker ju att Khamenei borde anstränga sig lite för att hålla myten i alla fall officiellt levande. För det andra så är det inte så att Khamenei ger bort pengarna till Röda Korset eller nåt liknande utan han skänker pengarna till en fond som han själv kontrollerar och där korruptionen är lika säker som utbredd. Så egentligen så är denna generositet bara att Khamenei flyttar pengar från ett konto till en annan.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Ytterligare en faktor är att 200 miljoner rial är 20 miljoner toman, vilket i sin tur är mindre än 200 000 kronor. Vad givmildt av denna människa som roffat åt sig av Irans olje-miljarder i 28 år.

Anonym sa...

Hur är det med bunyaderna (fonderna), som enligt Afshin Molavi kontrollerar 30 - 50 % av Irans ekonomi; är de fortfarande skattefria och i så fall vad säger de andra företagarna?

Majed Safaee sa...

Det är så att dessa "fonder" inte har någon som helst redovisningsplikt bortsett från till Khamenei. Dem behöver varken säga vilka företag dem äger, hur mycket dem tjänar osv. Har för mig att någon sa att dessa "fonder" nog utgjorde tillsammans världens största företag. Dock så är nog inte lönsamheten så himla bra med tanke på den enorma korruptionen.

De andra företagen, tja det finns inte så många Iranska företag av någon större storlek att tala om. Det största problemet nu för Iran och regimen är att försöka skaffa sig en någorlunda fungerande privatekonomi. Men det som staten säljer köps oftast upp av fonderna och så fortsätter en ondcirkel...