lördag, mars 24, 2007

15 britter, Khamenei stoppar Ahmadinejad och nya sanktioner på väg..

Kidnappningen av 15 brittiska soldater...

Idag kom nyheten att den Iranska flottan gripit 15-brittiska soldater på irakisktvatten i Shatt-al-arab området. Visserligen tvistar Iran och Irak om vart gränsen går men det här hade säkerligen kunnat undvikas om det inte vore för ett gäng överambitiösa revolutionsgardister. Jag tror inte att det här är något som regimen och Khamenei ville skulle hända. Det här innebär visserligen en möjlighet till att förhandla till sig någon mille från Storbritannien i utbyte mot de 15 soldaterna, men det innebär också huvudvärk för Khamenei. Regimen försöker nu desperat hitta en öppning för att få till nya förhandlingar med EU-länderna om sitt atomprogram och då hjälper det inte om man nyss kidnappat 15 britter, oavsett vart dem befann sig och vilka ursäkter nu regimen skulle vilja mäkta med.

Min gissning är att dessa 15 förmodligen kommer att släppas så fort regimen hunnit förhöra samtliga och Storbritannien satt in en viss summa pengar i någon mullas bankkonto. Jag gissar också att Khamenei mottog beskedet om gripandet med ilska, noterbart är också att varken IRNA eller IRIB tar upp händelsen, hade det här skett på order från högre ort så hade propagandaapparaten utnyttjat tillfället till max, men nu är det helt tyst.

Khamenei stoppade Ahmadinejad...

Ahmadinejad kommer nu inte att åka till säkerhetsrådet möte för att försvara landets atomprogram, det sa utrikesministeriets talesman sent inatt. Regimen skyllde beslutet på den amerikanska regeringen som de menar har dragit ut på beslutet om att bevilja Ahmadinejad och hans följe visum. Jag tvivlar. Jag gissar att Khamenei stoppade Ahmadinejad från att åka, i rädsla att han skulle ställa till mer besvär än nytta. Regimen försöker fortfarande minska effekterna av kommande sanktioner eller göra sitt bästa för att slippa dem helt och att skicka in Ahmadinejad i ett sånt läge vore lika smart som att släppa lös en elefant på Duka. Ahmadinejads senaste FN besök var inte heller någon direkt framgång och han framstod senare som en galning när han berättade om att han varit omgiven av ett högre väsen under sitt tal för generalförsamlingen.

Nyligen försökte Ahmadinejad att ersätta landets FN ambassadör, Javad Zarif, med en person från hans egen krets för att få mer inflytande i förhandlingarna med väst. Men Khamenei rykte in, säkert på inrådan av Larijani, och tvingade Ahmadinejad att behålla Zarif. Nu är det Zarif och Larijani som i stortsätt sköter förhandlingarna med väst, Ahmadinejad och utrikesdepartementet är maktlösa.

Sanktioner på väg…

Sent inatt meddelades det att resolutionstexten nu är klar och de fem vetoländerna ställer sig bakom nya sanktioner mot Iran såvida landet inte upphör med sin urananrikning. Resolutionen innehåller frysning av regimens tillgångar utomlands samtidigt så utökas listan av varor som regimen inte får köpa eller sälja.

Inga kommentarer: