söndag, mars 04, 2007

Uppdatering...

Lärarprotest och Ahmadinejads senaste budget...

Idag protesterade en grupp lärare utanför parlamentet i besvikelse över regimens oförmåga att leva upp till sina löften om att höja deras löner. Demonstranterna skrek slagord som ”presidenten löften, inget annat än propaganda” och ”lönen i Rial, utgifter i dollar” m.m.
Enligt regimen rörde det sig om ett ”hundratal lärare” men på bilderna verkar dem vara många, många fler.

Samtidigt lovade regimen att nästa års budget (Irans budget år sträcker sig från 21/3 2007 – 20/3 2008) kommer att uppfylla och ”möta folkets krav” och det ska främst gälla dem som har det sämst ställt ekonomiskt. Budgetförslaget lades fram av Ahmadinejad som lovar att det som skiljer denna budget från alla andra tidigare är att denna fokuserar på dem som har det sämst i Iran. Samtidigt är man stolta över satsningarna på kultur.

Nu har parlamentsledamöterna 10 dagar på sig att granska budgeten innan den ska klubbas igenom.

Tidningsredaktörer dömda...

Idag dömdes redaktörerna för de nedlagda tidningarna “Sharq”, “Kar-o-Kargar” samt “Saiban”. Tidningen Sharqs redaktör Mehdi Rahmanian dömdes på fyra punkter, bland annat för att ha förolämpat religiösa, politiska och nationella figurer.

Khameneis prestigeförlust...

Shahram Jazayeris flykt får stora politiska konsekvenser i Iran. Bland annat har chefen för Irans rättsväsende Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi sparkat en nära medarbetare samt två domare som arbetat med Jazayeris fall. Även Evin fängelsets chef Kamal Zarei har fått sparken. Tydligen har flykten fått Khamenei att gå i taket och nu rullar huvuden för att försöka dämpa prestigeförlusten.

Inga kommentarer: