fredag, mars 23, 2007

Regimen ger sig på Hollywood..

Nu har regimen i Iran hittat något nytt att rasa emot och ämnet är faktiskt tämligen komiskt. Det är den stora Hollywood produktionen ”300” som är föremålet, regimen anser att filmen är historiskt inkorrekt och utmålar perser som onda. Filmen handlar om slaget vid Thermopylae. Jag har inte sett filmen, men hört att det är en ganska fet och bra actionfilm så jag får snällt vänta till filmen kommer upp till norrland och Härnösand.

Det man kan förvänta sig är att regimen kommer att använda den här filmen som argument för att USA och Israel driver ett ”anti-iranskt” propaganda osv. Redan nu har en rad snubbar inom regimen uttalat sig, nu senast var det regimens FN-ambassadör som klagade.

Kritiken mot filmen är också komisk om man ser till hur regimen självt har hanterat Irans historia. Efter revolutionen 1979 började mullorna att raljera över Irans historia, historieböcker skrevs snabbt om, de gamla kungarna och storhetstiden förvandlades till en parantes i historiebeskrivningen samtidigt som den Islamiska revolutionen 1979 framställdes som startskottet för landets historia. Idag är det inte ovanligt att Bassijs och andra fanatiker på order från mullor saboterar historiska föremål och byggnader runt om i Iran, allt för att förkasta och förneka landets historia innan revolutionen. Men samtidigt har regimen varit duktiga på att vara på den mentala biten som följt med främst perserna sedan storhetstiden. Perserna som är den största befolkningsgruppen i Iran har inte helt och riktigt kommit över att Iran inte längre är en supermakt. Beundran och stoltheten över persernas historia och kungar som Cyrus och Darius är påtagligt även i dagens Iran. Det går inte riktigt att jämföra med Sverige då det inte alls är ovanligt med 20-åriga perser som har små statyer av Darius hemma eller halsband med Cyrus trots att man har lite koll på historia men vet att dessa står för Irans storhetstid (jämför det med hur många svenska kids som har affischer med Karl X eller Gustav Vasa osv). Även om önskan inte är ett nytt ”stor Persien” så vill folk bo i ett land som är respekterat och starkt på den internationella arenan. Det har regimen varit duktiga att utnyttja, för medan man har förnekat Irans historia har man talat om ”det stora iranska folket”, dess ”rättigheter” och plats i ”världshistorien” m.m.

Jag väntar bara på att Ahmadinejad ska ge sig in i debatten…

Inga kommentarer: