fredag, mars 09, 2007

Vad vet han?

Washingtonpost rapporterar om att en högtuppsatt militärledare Ali-Reza Asgari kan ha hoppat över från Iran till väst. Asgaris främsta meriter är att han under Khatami var vice försvarsminister samt att han har rangen av general inom revolutionsgardet.

Regimen påstår att Asgari blivit kidnappad av antingen Mossad och Israel eller USA under en resa i Turkiet. Washingtonpost hävdar dock att Asgari själv ska ha hoppat av och nu förhörs av USA. Tydligen ska man inte ha diskuterat Iran atomprogram för det vet Asgari nog väldigt lite om, istället ligger fokus på Irans kopplingar till Hezbollah. Ett ämne som Asgari är mer insatt i. Under 80 och 90-talet var det Asgari som i praktiken skötte regimens kontakter med Hezbollah, det var han som såg till att terroristerna fick det dem behövde. Asgari sägs också ha haft en hand i försvinnandet av den Israeliska piloten Ron Arad samt en del annat.

Men det viktigaste att notera är att Asgari är en ”toppman” som passerat sitt bästföredatum.
Han kommer att kunna berätta lite om Irans kopplingar till Hezbollah och sprida lite ljus över vilka terrordåd som regimen gjort sig skyldiga till under 80 och 90-talet, men mer än så är det inte. Hoppas man att Asgari ska sitta på något av värde om Irans nuvarande atomprogram så hoppas man nog förgäves.

Det var som en höjdare inom revolutionsgardet som Asgari hade mest inflytande och tillgång till information. Som en biträdande försvarsminister under en ”reformistisk” regering var nog tillgången till information tämligen liten. Det är Khamenei som fullständigt kontrollerar regimens atomprogram och att han då skulle ha skickat vidare information av värde till en regering styrt av personer som han ansåg vara hans fiender är knappast troligt. Samtidigt ska man komma ihåg att Irans försvarsdepartement inte är något att hänga upp i granen, eftersom Irans reguljära försvar är ett skämt. Det är revolutionsgardet som sitter på de största resurserna och dem svarar knappast till regeringen eller försvarsministern, deras chef är ingen annan än Khamenei.

Frågan är också varför Asgari valde att hoppa över och lämna Iran. Även om han passerat sitt ”bästföredatum” så kan man nog räkna med att han levde ett ganska bekväm liv i Iran, ekonomi tror jag inte hade så mycket med saken att göra. Dessutom är han tämligen gammal, 63 år, det lär inte vara för att påbörja en ny karriär eller söka lyckan i Hollywood. Man kan säkert spekulera i om han flydde för familjens skull eller om det är så att han på något sätt är illa ute i Iran.

Erixon påstod att det här kunde vara ett tecken på att regimen håller på att tappa greppet. Näee, det är nog att gå för långt. Som sagt Asgari är inte längre något direkt toppnamn längre och den här glädjen över hans förmodade avhopp visar bara hur extremt skickliga regimen varit på att hålla linjen rak och ren. Jag tror nog att Khamenei och gänget säkerligen är lite oroliga över vad Asgari vet och eventuellt berättar men samtidigt säkra på att atomprogrammet fortfarande är säkrat..

Övrigt…

Lärarprotesten utanför parlamentet fortsatte även idag. Tusentals lärare krävde högre löner. Protesten riktades nu mot väktarrådet som vägrar godkänna en lag från parlamentet om att höja lärarlönerna.

Fågelinfluensan verkar ha nått Iran, ett 30-tal fåglar verkar ha dött av sjukdomen i Tehran. Det är främst fåglar i Pardisan park som är drabbat och nu ber regimen människor att undvika området.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle gärna vilja ha en kommentar från Dig angående den här sidan:

http://democracyrising.us/content/view/736/164/

Stämmer det?

Majed Safaee sa...

Nja, beror lite på hur man ser på det. Iran erkänner inte staten Israel, vilket gör att man officiellt inte kallar Israel för Israel utan för den sionistiska staten eller regimen. Så när Ahmadinejad säger att något ska hända med den sionistiska regimen så menar han givetvis Israel och inte bara regeringen och styret. Så när han säger att han vill flytta på den sionistiska regimen till Tyskland så menar han inte "regimen" utan alla som bor och identiferar sig med Israel. Dock är det rätt att han inte säger att Israel ska utplånas från kartan utan från historien, eller historiens blad*.

Det är; Safheh-ye ruzgar, som jag har lite svårt att just nu direkt översätta till svenskan, hittar inte riktigt rätt ord.

Anonym sa...

islamiska regeringen representerar inte iranska folket och zionist regeringen representerar hela israels befokning som består av judar muslimer och kristna.
så fel tolkning av dig tycker jag

Majed Safaee sa...

och vad skrev jag?