onsdag, februari 28, 2007

U-turn...

Tydligen så kommer USA:s utrikesminister Condoleezza Rice träffa Irans utrikesminister Mottaki i april, men först kommer personer från diverse utrikesdepartement träffas för att förberedda mötet som förmodligen kommer att äga rum i Irak. Det är tämligen så att Iraks regering bjudit in både Iran och Syrien till den säkerhetskonferens som kommer att hållas om läget i Irak. Förmodligen kommer Mottaki och Rice att träffas då.

Nu är det inte helt säkert att ett möte mellan Rice och Mottaki kommer att bli av, Rice menar att ett sådant möte inte går att ”utesluta”. Inte ett direkt 100 % medgivande, förmodligen beror det på hur de inledande mötena på lägre nivå går. Det blir också intressant att se vilka tyglar Khamenei är beredd att ge Mottaki och hur långt Khamenei är beredd att gå. Det här innebär ändå en utrikespolitisk möjlighet för Khamenei, kan man ge ett ”gott” intryck och samarbeta med USA för att få slut på våldet i Irak så är tanken att USA ska tona ner sitt motstånd mot regimens atomprogram. Samtidigt hoppas USA på att Iran ska sluta uppmuntra terrorister i Irak och Libanon samt kanske inta en mer pragmatisk politik gentemot Israel, då kanske USA är beredd att i alla fall tillfälligt ge upp kravet på hårdare sanktioner.

Men samtidigt är det här ganska riskabelt inrikespolitiskt, fanatikerna kommer att skrika sig hesa det är därför också Khamenei skickar fram Mottaki som representant för Ahmadinejads regering och inte någon av sina närmaste män som Larijani. Det är därför också som Ahmadinejad inte kommer att vara i närheten av något av mötena och inte heller kommer att ha något att säga till om vad som diskuteras eller vilken hållning Mottaki ska ta.

USA verkar göra klart att mötet inte kommer att handla om Irans atomprogram utan bara om säkerhetsläget i Irak.

Inga kommentarer: