onsdag, februari 21, 2007

Urban Ahlin till Iran...

Under söndagen besökte Socialdemokraten Urban Ahlin Iran och fick då bland annat träffa parlamentets förste vicetalman, den konservative Mohammad-Reza Bahonar (mer om honom lite längre ner). Under mötet ska Ahlin ha uttryckt att han var nöjd med sitt besök och poängterade enligt IRNA ”Irans viktiga roll i att lösa regionala kriser”. Ahlin ska också ha lagt till att ”hans land tror att Iran kan bidra konstruktivt för att lösa kriser som regionens står inför”. Men det tar inte slut där, Ahlin ska också ha sagt att det är ”Bushs policy i Irak och mellanöstern som skapar regionalinstabilitet och osäkerhet”, så regimens stöd till terrorgrupper har inget med saken att göra.?

Yeah..

Men det tar inte stopp där, Ahlin fortsätter att krypa inför regimen, han säger bland annat att ”västmedias bild av Iran är felaktig och står i kontrast mot nuvarande verklighet i landet och regionen”.

Det beror lite på vad för bild Ahlin menar, är det den som Hammargren målar upp så visst men med tanke på det andra som kommit ur Ahlins mun tidigare är jag tveksam. Vad menar han? Är Ahmadinejad missförstådd? Råder det inte kris i Iran? Är Iran inte en diktatur? Vad vill Ahlin få sagt?

Nu kan man säkert hitta på ursäkter åt Urban Ahlin, han blev felciterad och den Iranska regimpropagandan kan man inte lita på osv.

Men i såna fall litar jag faktiskt mer på IRNA än på Ahlin. Jag har följt IRNA nästan slaviskt under två års tid och det är regimens stora journalistiska flaggskepp. Man kommer givetvis aldrig hitta någon form av kritik mot regimen hos IRNA och det är sant att IRNA är en del av propagandaapparaten men samtidigt skiljer sig IRNA från tex. KCNA. Nämligen att IRNA hittar aldrig på historier och uppfinner inte nyheter om utländska gäster till propagandaändamål. Att IRNA då skulle börja grovt felcitera Urban Ahlin känns inte trovärdigt.

Hade Ahlin åkt till Iran och kritiserat regimen så hade han antingen inte fått figurera i Iransk media eller så hade han blivit kallad sionist och hantlangare till den stora satan.

Vem är Mohammed Reza Bahonar?

Han mötte parlamentets förste vice talman, den konservative Mohammad Reza Bahonar, som inte för längesen, nämligen i augusti 2006 hotade med att Iran skulle lämna NPT för att börja utveckla kärnvapen. Denna fräscha snubbe var den första ur regimen som sa att regimen bör utveckla kärnvapen och till honom säger Ahlin att Sverige inte har några problem att regimen fortsätter att anrika uran. Bahonar tillhör den konservativa falangen och attackerade bland annat de studenter som kritiserade Ahmadinejad i december 2006, genom att kalla dem för alkohol och sex missbrukare. Till nästa resa kanske Ahlin borde ta och kolla upp vilka det är han besöker…

Inga kommentarer: