tisdag, februari 06, 2007

Iransk diplomat kidnappad i Irak...

Idag kidnappades en av regimens diplomater i Irak, enligt uppgifter ska kidnappningen ha skett av en grupp män klädda i uniform från den Irakiska armén. Diplomaten ifråga är Jalal Sharafi, andra sekreterare till vid den Iranska ambassaden i Baghdad. Regimen påstår sig ha bevis över att det är amerikanska trupper som ligger bakom kidnappningen och har nu kallat till sig både Schweiz och den Iraks ambassadörer för att överlämna en protest. Eftersom Iran och USA inte har några diplomatiska förbindelser är det Schweiz som får förmedla information mellan länderna. USA och den Irakiska försvarsdepartementet förnekar att man ligger bakom kidnappningen.

Nu är jag lite tveksam till om det verkligen är så att det är USA som ligger bakom kidnappningen, om amerikanska styrkor kan göra en razzia mot ett konsulat och erkänna att man gripit fem revolutionsgardister med diplomatstatus har jag svårt att tro att man skulle förneka att man gripit ännu en diplomat. Men om det verkligen är så att det är USA som ligger bakom det här så kan det bara bero på en sak, nämligen att Sharifi sitter på något som anses vara så viktigt att amerikanerna bara måste få tag på det. Kan det vara så att någon av de fem gripna revolutionsgardisterna tjallat på Sharifi?

En annan sak som också är värt att notera att allt sedan USA grep de fem revolutionsgardisterna på det iranska konsulatet i Arbil har regimen visserligen slagit på den stora krigspropagandan inne i Iran men man har samtidigt ansträngt sig ganska hårt bakom kulisserna. Man har skickat den förre presidenten Khatami för att träffa en amerikansk senator (John Kerry) och idag blev det klart att det är Ali Larijani och inte någon från Ahmadinejads fanatiska falang som kommer att delta i Munich security conference. Samtidigt har regimen gjort ganska stora ansträngningar för att charma resten av regionen, främst Irak och Saudiarabien.

Inga kommentarer: