lördag, februari 10, 2007

"det är en sionistisk konspiration"

Idag hände något tämligen komiskt och intressant, regimen erkände nämligen att den inte är så omtyckt i regionen som den själv vill ge sken av. Hittills har regimen ständigt hävdat att Iran är både respekterat och älskat i mellanöstern (utom Israel förståss). Men idag under fredagsbönen berättade Ayatollah Ahmed Jannati som är ordförande för väktarrådet, en av Khameneis närmaste män samt en av kandidaterna till att ersätta Khamenei, att det finns en stor risk för konflikt mellan shia- och sunnimuslimer i regionen.

Men roten till konflikten är givetvis en "sionistisk konspiration" som syftar till att smutskasta shiamuslimer och främst Irans shiamuslimer i hela regionen, genom att "anklaga Iran för att lägga sig i Irak, Libanon och Palestina".

Sen kritiserade Jannati också BBC och CNN för att man spred "nyheten" om Khameneis död, han hävdade att Khamenei led av en förskylning och att "hans förskylningar brukar ta lite tid att kurera". Vilken erfarenhet Jannati har av Khameneis förskylningar berättade han dock inte.

9 kommentarer:

Anonym sa...

det är jätte bra att ni kämpar mot den tyranniska regimen.
men men som du säkert har själv sett förlorar ni varje dag läsare och det diskuterad i olika forum och andra blogg att ni inte håller er till sanningen och överdriver för mycket.
vi iranier borde ändra inställning istället från tanke drömar gå över till fakta.
mullorna är skit mördare .... men men irans makt har aldrig varit så stor som den är nu.
för första gången hör jag sunni araber och muslimer från bangladesh till norra afrika hylla iran. åk till någon arab värld eller turkiet eller bosnien så blir man välkomnad så fort de hör att du är iranier men det är för att iran står emot israel och usa.
varenda expert tycker irans inflytande har ökat otroligt mycket.
när vi se sanningen i ögat kan bekämpa tyranniet men om vi drömer vidare så ökar mullornas makt.

Anonym sa...

majed ni är väldigt populär bland iranier från både vänster och höger, hur kommer det sig? Men som sagt, fortsätt fjäska för Malm så du kan avancera din makt i luf

Majed Safaee sa...

Då borde du också veta att samtliga experter säger att Iran inte är omtyckt i regionen. Det är ganska logiskt att ingen annan stat är så himla glad över regimens nya maktställning. Att sen Iran alltid varit "omtyckt" i antiamerikanska och antisemitiska kretsar är väl ingen större hemlighet, dessutom så är det nog inte så att det är regimen som är omtyckt utan mest USA och Israel som är hatade.

Majed Safaee sa...

Ja, vi har hört det vi också. Som ett exempel kan nämnas att FP ökade oerhört mycket bland Iranier i förra valet, så det känns faktiskt väldigt bra. Sen vad gäller kommentaren "fjäska" för Malm, så borde du ta och växa upp ett par snäpp...

Anonym sa...

jo regimen är fruktad av andra regimer i mellan östern men det ironiska är att de är älskad av folken i mellan östern men inte i dess eget land. ja experterna säger att regionens regimer är rädda för den skrämande makten som iran får men deras folk välkomnar det.
regimen är älskad och respekterad av icke iranier för att de vågar säga sitt och stå emot USA och israels tyranni och att de vågar vara självständiga. tyvär är sanninge så att de bedriver en egen tyranni inte mot andra men mot sitt eget folk.

Majed Safaee sa...

Så nu håller du med oss om vår analys att regimen är hatad av regimerna i mellanöstern. Så vi överdrev alltså inte.

Vad gäller folket i mellanöstern, så är vi återigen tveksam till ditt påstående. En stor del av folket i regionen är sunniter som historiskt varit väldigt skeptiska mot shiiter, dessutom har det länge funnits ett ganska kyligt förhållande mellan araber och perser samt att nationalismen är väldigt stark i det området.

Så att Saudier, Kuwaiter och Egyptier helt plötsligt skulle börja välkommna ett stort och mäktigt Iran till kostnad mot det egna landets suveränintet är ett ganska tveksamt påstående.

Lägg därtill alla är medvetna om att det är Iran som underblåser oroligheterna mellan sunniter och shiiter i regionen. Det är inte heller ingen slump att regimen har sina närmaste allierade på Venezuela, Kuba och Vitryssland.

Sen återigen som jag skrev tidigare, det är inte regimen som är älskad, det är antiamerikanism och antisemitismen som är utbred. Samma personer som hyllar Ahmadinejad var dem som hyllade Al-qaida...

Ryan Ghadban sa...

Att Iran har eller vill ha inflytande i Libanon, Iran och Palestina finns det ingen tvekan om.

Mvh,
Ryan.

Anonym sa...

vad hände med min kommentar?
vill du inte göra den synlig för andra?

Majed Safaee sa...

Det kan ibland ta lite tag innan kommentarerna dyker upp här, mest beroende på att jag också har ett liv utan för bloggen :-)