tisdag, februari 20, 2007

Hammargrens senaste ingen hit heller..

Jag har aldrig varit någon större supporter till SVDs Iran korrespondent Bitte Hammargren och hennes senaste artikel 17/2 var inte heller någon större hit. Problemet är att Hammargren hela tiden försöker driva en linje som inte är helt sann, nämligen att Ahmadinejad och regimen i Iran är redo för riktiga kompromisser och fredssamtal. Den senaste artikeln har också fått rubriken ”USA missade Irans fredsinvit”, vilket är fullständigt befängt eftersom en sådan aldrig funnits.

Fredsinviten som Bitte Hammargren menar att USA missade var att Iran ”hjälpte” USA att bli av med talibanerna i Afghanistan. Detta är urlöjligt, med tanke på att Iran var ett av de länder som tjänade mest på att Talibanerna försvann och lite längre ner skriver Hammargren att Al-qaida är en av regimens fiender. Relationerna mellan regimen i Iran och Talibanerna var direkt urusla och Iran stödde till och med den motståndsrörelse som fanns i Afghanistan mot Talibanerna. Samtidigt var länderna nära att vid flera tillfällen hamna i direkt krig mot varandra, speciellt då Iranska diplomater mördades av Talibanerna i Afghanistan.

Sedan påstår den person Bitte Hammargren intervjuar att Iran erbjudit sig att avväpna Hezbollah och sluta stödja Hamas och Islamisk Jihad. Skulle detta vara sant så är det fullständigt makalöst eftersom regimen ständigt förnekar att man ger något annat än ”andligt stöd” till någon av dessa organisationer. Sen är det inte heller så att det är presidenten, då Khatami och nu Ahmadinejad som kan ta sådana beslut. Dessa tas uteslutande av Khamenei samtidigt som stödet till terrororganisationerna sällan går igenom den statliga budgeten som regeringen har hand om, det rör sig om en ytterst liten del. Den största delen av terrorist medel kommer ifrån de s.k. Bonyads som står utan för regeringens kontroll och insyn men i Khameneis händer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hon är ett bekymmer denna Hammargren men ett exempel på att det inte finns några borgerliga tidningar i Sverige. Eftersom dessa inte vill, som en ansvarig uttryckte saken, "politisera redaktionen" så blir perspektivet journalistkårens allmänna, det vill säga det vänsterpopulistiska. Man kan då fråga sig varför vi skall vinnlägga oss om att ha mer än en tidning i Sverige om alla skall beskriva världen med identiskt samma naiva vänsterperspektiv.

Anonym sa...

Man kan banne mig tro att ni får eran lön av krigindustrin. Och för frihetens skull....byt namn på eran blog."iranvänner"???
USAvänner låter mer logisk.

1-2-3 nu kan ni börja spy på mig

Majed Safaee sa...

yeah.. det där var ett oerhört kontruktivt inlägg, så istället för att bara snacka skit så kan du Amin kanske berätta vad det är i inlägget som inte är sant eller fel...

Anonym sa...

Jag påstod inte att nåt i artikeln var lögn. Det jag syftade på var hur opartisk en artikel kan vara. Missförstå mig inte....jag är själv en iranier som själv har varit tvungen att flytta till Sverige för att slippa Nazi-mullerna. Men man bombar inte ett land till demokrati!!! """IRAK = sorgligt exempel"""""

Majed Safaee sa...

eee.. opartisk? Vill du ha mullornas version så är du fritt och välkommen att läsa IRNA eller ringa ambassaden. Det här är också en blogg inte dagstidning, mitt jobb är inte att vara opartsik. Ingenstans heller på den här bloggen har jag någonsin sagt att man ska "bomb ett land till demokrati". Så försök igen och läs lite noggrannare...