måndag, december 18, 2006

Mer än hälften av rösterna räknade..

Ett par intressanta saker händer i Iran och inom regimen för tillfället. Just nu verkar regimen har svårt att hantera spänningen inom Palestina med Fattah rörelsen på ena sidan och Hamas på andra. Det råder ingen tvekan om att regimen föredrar Hamas men en långvarig konflikt mellan Hamas och Fattah rörelsen är nog inget som regimen önskar.

Den andra stora händelsen är fredagens val till det s.k Expertrådet. Just nu gör regimen allt för att lyfta fram det ”höga” valdeltagandet, regimen uppger siffror kring 60 %. Det är svårt att säga om just 60 % stämmer men valdeltagandet verkar ha varit högre än vad den var vid tillexempel presidentvalet ifjol.

Regimen lyfter nu också fram varenda snubbe med en titel för att hylla det ”höga” valdeltagandet. Som tillexempel igår när utrikesdepartementets talesman Mohammad-Ali Hosseini menade att det höga valdeltagandet betydde att det iranska folket stödjer regimens utrikespolitik trots att den person som fått flest röster tvärtom står för en mer pragmatisk utrikespolitik än den regimen fört.

Valresultatet

När över hälften av rösterna till Expertrådet är färdigräknade visar det sig att den förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani (mitten)* fått överlägset flest röster. Rafsanjani förlorade presidentvalet mot Ahmadinejad förra året och stod tidigare väldigt nära diktatorn Khamenei. Rafsanjani anses också vara den som hjälpte Khamenei till makten, men dessa mullor är nu rivaler allt sedan Rafsanjanis tid som president. Rafsanjani är en sann maktspelare, han hjälpte Khatami och reformisterna till makten. Men när Khamenei försökte krossa reformrörelsen så bytte Rafsanjani sida och inför presidentvalet ifjol så slutade han kalla sig för reformist och sa sig vara en mittenkandidat istället. I det här valet har han återigen vänt på kappan och återigen spelat på reformistkortet genom att synas ofta och mycket i bild med diverse huvudpersoner inom reformrörelsen, som den förre presidenten Khatami.

På andra plats kommer Ali Meshkini (konservativ) Expertrådets nuvarande ordförande. Som trots en vacklande hälsa nu ska försöka behålla sin plats som ordförande för rådet. Står nära Khamenei.

På bronsplats, Mohammad Yazdi, (konservativ) chef för Irans rättsväsende mellan 1989-1999 och som numera sitter i väktarrådet.

På fjärdeplats finns Mohammad Emami-Kashani, (konservativ) ledde tidigare det parti som Khamenei bildade en gång i tiden.

På femteplats finns Ahmad Jannati (konservativ), ordförande för väktarrådet och står Khamenei väldigt nära. Är nog den person som Khamenei ser helst som sin efterträdare.

På sjätteplats Mohammad Taqi Mesbah-Yazdi (ultrakonservativ), säkerligen en stor besvikelse för de ultrakonservativa som hade hoppats på en mycket bättre placering av Mesbah-Yazdi. Fick nästan hälften så många röster som Rafsanjani. Är president Ahmadinejads ideologiske mentor och tillhör den ultrakonservativa falangen inom regimen som nu försöker ta över efter Khamenei.

I de regionalaförsamlingarna verkar de s.k. reformisterna ha skördat vissa framgångar, i alla fall i Tehran har reformisterna lyckats att vinna ett par platser. Däremot saknar dessa församlingar all form av makt och är därför egentligen inte så intressanta. Men det verkar som om de ultrakonservativa gjort ett ganska dåligt val runt om i landet.

Ahmadinejad falangen lyckas inte dominera de regionala församlingarna, istället kommer man att få dela makten med reformister, konservativa samt andra grupperingar. Förövrigt verkar presidentens syster Parvin Ahmadinejad lyckats få en plats i Tehransförsamling.

Men de ultrakonservativas nederlag i valet till Expertrådet är nog det som svider mest. Man lyckas som det ser ut just nu inte ens knippa ett mandat från Irans andra stad Mashad. Det här kan betyda slutet för Mesbah-Yazdis planer på att få efterträda Khamenei. Det är även ett bakslag för Ahmadinejad som nu får se sin motståndare Rafsanjani slå hans mentor.

Valets vinnare är inte Rafsanjani som svenskmedia vill tro, utan det är Khamenei. Det är hans allierade och vänner som återigen verkar dominera Expertrådet, även om resultatet kan ge Rafsanjani lite politiskkapital så kan han inte ensam uträtta så mycket i en församling med 86 platser. Helt enkelt betyder resultatet så här lugnt att Khamenei kan sova lite lugnare på nätterna och slippa oroa sig för att ett Expertråd styrt av ultrafanatiker ska kasta ut honom. Lite besviken är nog Khameneni över att Jannati inte lyckades bättre än en femteplats samt att Rafsanjani lyckades så bra.

*Jag brukar för enkelhetens skull dela in de olika falangerna i fyra olika delar. Man skulle nog kunna göra den här indelningen mer korrekt och utförlig men i huvuddrag så skulle jag vilja säga att de ser ut så här; 1) konservativa, hit tillhör den nuvarande diktatorn Khamenei. Man föredrar en friareekonomi men med en stark statlig inbladning. Målet att med våld sprida revolutionen är underordnat att bli en regionalstormakt. Inrikespolitiskt är man hårdhänt. 2) Ultrakonservativa, ogillar marknadsekonomi. Målet att sprida revolutionen är överordnat allt annat i utrikespolitiken. En extrem fanatisk inrikespolitik, romantiserar om Khomeini och revolutionens första dagar. Hit tillhör Ahmadinejad och Mesbah-Yazdi. 3) Mitten, hit tillhör Rafsanjani. Vill ha en friare och mer öppen ekonomi i Iran. Pragmatisk i utrikespolitiken, föredrar diplomatiska lösningar före konfrontation. Inrikespolitiskt också pragmatiska, kan tänka sig att lätta lite på trycket dock långt ifrån några demokrater. 4) Reformisterna, föredrar en ekonomisk politik som är mer vänsterorienterad. Utrikespolitiskt är man pragmatiska, som ett exempel är Khatamis försök att lansera ”dialog mellan civilisationer”. Inrikespolitiskt är man intresserad av att lätta på trycket något, betyder dock inte att man är intresserad av demokrati och yttrandefrihet.

Inga kommentarer: