söndag, december 17, 2006

om val..

Regimen inte nöjda med Abbas...

Regimen är inte alls nöjda med den Palestinske presidenten Mahmoud Abbas försök att utlysa nyval i Palestina. Hamas valseger tidigare i år betydde att den Iranska regimen ökade sin makt i Palestina om ett nyval betyder att Hamas riskerar att tappa makten så betyder det att den Iranska regimen kan få det svårare att legitimera sin politik om Abbas väljer att förhandla med Israel. Fred mellan Palestina och Israel är nog det sista som den Iranska regimen vill…

Valdeltagandet..

Regimen slår stort på och hyllar det Iranska folket för att i rekordnummer ha gått till valurnorna och ser valdeltagandet som ett bevis på demokrati i Iran. Men ännu har inte några siffror presenterats men jag har läst något om att regimen uppskattar valdeltagandet till runt 60 % och att det ska vara ett nytt rekord för den Islamiska republiken Iran.

Men det vore intressant att veta vilket val det är man pratar om. Eftersom det inte bara var val till expertrådet, en del platser i parlamentet stod på spel samtidigt som det var val till de regionala församlingarna. Valet till de regionala församlingarna brukar betyda större valdeltagande i mindre orter eftersom man där röstar mer på familjemedlemmar medan det i storstäderna betyder ett ganska lågt valdeltagande. Samtidigt är de regionala församlingarna i princip maktlösa. I det förra valet till de regionala församlingarna uppgavs valdeltagandet i Tehran bara ha varit runt 12 %, i år beräknas valdeltagandet till de regionala församlingarna i Tehran att vara runt 35 %. Samtidigt så är inte rösterna i Tehran ännu inte räknade och beräknas inte vara räknade förrän under nästa vecka medan rösterna för resten av landet ska vara färdigräknade redan under söndagen.

Men hur som helst verkar dem flesta vara överens om att valdeltagandet i år är större än vad det var tillexempel under presidentvalet förra året. Får jag spekulera fritt så kan jag tänka mig att det beror på ett par saker.

1) Ahmadinejad har ett visst stöd ute i landet eftersom han använt en del av budgeten för att höja lönerna för vissa grupper. Men sedan har dessa löneökningar ätits upp av en allt mer stigande inflation. Men folket har sett att dem har fått mer pengar i plånboken med Ahmadinejad samtidigt som regimen skyller inflationstakten på USA, Israel och massmedia. Det har gjort att man har gått och röstat för att stödja Ahmadinejad vänliga kandidater.

2) Folket letar efter alternativ till Ahmadinejads extremism och man vill hellre ha s.k reformister vid makten än fanatiker. Genom att rösta på kandidater som man tror kan gå emot Ahmadinejad och hans mentor Mesbah-Yazdi vill man driva landet mot en mer moderatriktning. För man inser att med Mesbah-Yazdi som diktator så skulle livet i Iran bli outhärdlig.

3) Valfusket. Det är i stort sett omöjligt att veta i vilken utsträckning valfusket spelar roll. Men att priset på Id-kort från döda personer ökat i pris i samband med valet kan spela roll, då de olika falangerna kan använda Id-korten för att rösta flera gånger.

Inga kommentarer: