fredag, december 15, 2006

Imorgon gäller det...

Imorgon håller regimen ”val” till de kommunala församlingarna samt till Expertrådet. Det är det senare som är mest intressant eftersom det är den som kommer att utse Khameneis efterträdare och med tanke på att Khamenei är över 70 år och ryktas ha cancer så resultatet imorgon av yttersta vikt. Inget talar för att det kommer att bli ett valdeltagande att tala om men regimen har redan nu börjat tala om att valdeltagandet kommer att ligga på en 60-70 %.

De viktigaste kandidaterna är,

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, före detta president, landets rikaste man samt en av regimens mest inflytelserika mullor. En politisk räv som varit med sedan revolutionens första dag och lyckades till och med att vinna Khomeinis respekt. Numera allmänt avskydd av folket för att vara korrupt samt jagad av myndigheter i Argentina och Tyskland för diverse mord och terrordåd. Anses vara en pragmatiker som omvärlden kan förhandla med.

Mesbah Yazdi, fanatiker och Ahmadinejads ideologiske mentor. Anser att Iran har blivit för liberalt och att den revolutionära glöden falnat. Vill ha en extremare utrikespolitik med större stöd till diverse terrorgrupper för på så sätt sprida den Islamiska revolutionen. En mardröm för omvärlden.

Ahmed Jannati, nu ordförande för väktarrådet och står Khamenei nära. Tillhör det konservativa lägret. Utrikespolitiskt står han närmare Rafsanjani än Yazdi, men inrikespolitisk en hök som inte accepterar avvikande åsikter. En av huvudfigurerna när den s.k. reformrörelsen krossades.

Men det är inte så att vi imorgon kommer att få veta vilken av dessa tre herrar som blir nästa ”andlige ledare”, däremot kommer styrkeförhållandena i rådet att visa sig. Eftersom rådet består av 86 mullor så kommer dessa tre herrar alla att bli invalda, men frågan är vem som kommer att bli ordförande för rådet och vem som får in flest av sina anhängare och röster inom rådet för att vinna omröstningen efter att Khamenei dött.

Inga kommentarer: