söndag, december 10, 2006

Till högstbjudande men bara i euros...

Iran redo att överföra teknologi till andra Islamiska stater..

Irans utbildningsminister Mahmoud Farshidi sa igår att Iran är redo att överlämna de teknologiska framsteg och erfarenheter man gjort till andra islamiska länder. Det betyder självklart inget annat än att regimen meddelar att man är redo att sälja atomteknologi till högstbjudande. Oroande för omvärlden och för länder i regionen betyder det att man ska hålla sig väl med regimen i Iran för att kunna få tillgång till regimens ”teknologiska framsteg”. Samtidigt vill regimen stärka sin position och framhäva sig själva som den tredje världens stora hjälte och räddare.

Regimen byter dollar mot euro..

Det Iranska parlamentet tog igår ett beslut om att ersätta dollarn med euro som den valuta som man sköter sin utrikeshandel. Regimen motiverade beslutet med att dollarn har haft negativa konsekvenser för Irans ekonomi under en långperiod och att man vill göra landet mindre beroende av dollarn i fall USA genomför ensidiga sanktioner. Tidigare i veckan sa också finansministern att regimen från och med nu kommer att handla med euron som valuta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det där har varit på gång ett bra tag. Kul att dom äntligen gör slag i saken. Inte ofta dom gör något bra.

Anonym sa...

att islamiska regeringen är en mördare är en sak
men deras utrikes politik är en av de bästa
de sköter sina kort rätt synd att de inte hjälper de behövande i iran mer

Anonym sa...

Typer som Castro och Chavez tycker Iran har en bra utrikes politik. Normala människor tycker inte så.

Angående dollar-euro bytet så är det bra av rent ekonomiska skäl, inte utrikespolitiska. Det fattar du väl själv att regim aldrig hade gjort det om det hade kostat dem en massa förlorade intänkter?

Nej, men med nuvarande handelsunderskott i USA, en hög inflation samtidigt som en hög ränta och kriget i Irak som slukar pengar så är det troligt att dollarn håller sig under 7 kronorsspärren för en lång tid framöver, kanske i spannet 6.30-6.70. Euron däremot kommer fortsätta stärkas.

Anonym sa...

normala människor tycker att irans utrikes politik är bra men det är deras inrikes politik som är dåligt.
normala människor som kan se en del saker från olika perspektiv tycker att deras utrikes politik är bra men människor som israels regering och usa regering tycker tvärtom och deras lyd folk självklart.

pågrund av deras utrikes politik som en amrikan cia agent sa "iran är inte iran längre deras gränser sträcker sig från afganistan bahrein till libanon och palestina.

som en nationalist och en halv och halvt royalist hatar jag mull regimen men kan inte ljuga och säga att iran inte är starkare än någonsin när det gäller utrikes.

Anonym sa...

Fortfarande så görs dollar-euro bytet enbart av ekonomiska skäl. Oavsett vad din nationalistiska ådra tycker om mullornas utrikespolitik.

Anonym sa...

spelar ingen roll
en svagare dollar är bara bra och spelar ingen roll om du säger att det beror på ekonomiska skäl eller som jag säger ekonomiska skäl och taktisk spel.
så har det hänt nu i alla fall.