lördag, november 11, 2006

"terrordåd? Vi näee...Det är en zionistisk konspiration!"

För två veckor sen krävde en Argentinsk åklagare att en internationell arresteringsorder skulle utfärdas mot den förre presidenten och en av regimens mäktigaste män ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani. För någon dag sen beslutade domaren Rodolfo Canicoba Corral att bifalla åklagarens önskan och utfärda en internationell arresteringsorder mot Rafasanjani för hans roll i terrorattentatet 1994 mot en Judisk center i Buenos Aires, i attacken dog 85 personer och över 200 skadades.

Regimen har hela tiden förnekat inblandning och menar att den argentinske domarens beslut tyder på att det finns en ”massiv judisk konspiration” mot Iran.

Det här betyder egentligen inte så mycket och det är inte första gången Rafsanjani direkt pekas ut som skyldig till ett terrordåd eller mord. 1997 pekade en Tysk domare ut Rafsanjani och Irans ”andlige ledare” Khamenei för att direkt vara ansvariga för mord på kurdiska oppositionella i Tyskland, det s.k. Mykonos morden. Sedan dess har Rafsanjani inte vågat resa utanför Irans gränser i rädsla för att gripas, bortsett från ett par resor till Saudiarabien och
Syrien har Rafsanjani inte vågat lämna Iran.

Det är också lite för tidigt att säga hur det här påverkar Rafsanjanis valkampanj och försök att styra Expertrådet. Det här kan ge honom ”cred” hos de mer fanatiska elementen inom regimen som hittills sett Rafsanjani som en ”mes” efter hans försök att stärka Irans band med bl.a USA och Europa. Det kan också betyda att banden mellan Rafsanjani och Khamenei stärks, för om Rafsanjani dras in i det här så betyder det också att Khamenei gör det.

Men det kan också få en annan effekt, att hans politiska motståndare använder sig av det här för att visa på Rafsanjani inte är någon liberal och reformförespråkare. Det med tanke på att Rafsanjani idag försöker framställa sig själv som ett alternativ Ahmadinejads galenskaper. Samtidigt som Khamenei väljer att ta sin han ifrån honom och låta Rafsanjani ta hela skulden.
Troligast är väl ändå att regimen väljer det första spåret fram tills att någon kan komma fram med så pass starka bevis att Khamenei får kalla fötter och väljer att hänga ut Rafsanjani för att rädda skinnet. Det betyder inte att Rafsanjani kommer att föras till Argentina för att stå inför domstol och få sitt straff utan förmodligen att han avpolletteras och blir satt i ”husarrest” som en del andra mullor som stött sig mot Khamenei på något sätt.

Inga kommentarer: