Så här direkt efter maktskiftet så är jag väldigt hoppfull om vad den svenska regeringen och den borgerliga riksdagen kan åstadkomma. Redan så här tidigt kan jag glatt notera att Iran frågorna fortfarande står högt i kurs hos en hel del folkpartister i riksdagen samtidigt som de frågor som hittills inlämnats fått vettiga svar. Borta är de haranger av floskler som de socialdemokratiska ministrarna brukade använda för att dölja sitt eget ointresse. Det är glädjande…
Skriftlig fråga från Birgitta Ohlsson (fp)
"Sedan president Ahmadinejad kom till makten förra året har den iranska regimen slagit till än hårdare mot dissidenter och journalister. Tusentals studenter, kvinnorättsaktivister och regimkritiker har gripits och avrättningar av oppositionella sker nästan dagligen.
Manuchehr Mohammadi, en av förgrundsfigurerna i den iranska studentrörelsen, lyckades nyligen fly ifrån Iran men befinner sig enligt uppgifter i ett turkiskt fängelse där han utsatts för misshandel och kränkande behandling. Manuchehr Mohammadi är bror till Akbar Mohammadi, en av studentrörelsens ledare, som avled under oklara omständigheter i det beryktade Evinfängelset tidigare i år. I augusti uppmanade den europeiska unionen den iranska regimen att tillsätta en oberoende utredning för att utreda omständigheterna kring Akbar Mohammadis död. Samtidigt lovade unionen att övervaka och noga följa situationen kring hans bror Manuchehr Mohammadi.
Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, bilateralt och inom ramen för EU-samarbetet, för att den turkiska staten inte ska avvisa Manuchehr Mohammadi tillbaka till Iran och en säker död?"
Svar från utrikesminister Carl Bildt
"Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, bilateralt och inom ramen för Europeiska Unionens samarbete, för att den turkiska staten inte skall avvisa Manuchehr Mohammadi tillbaka till Iran och en säker död.
Låt mig först nämna att vad gäller Manuchehr Mohammadi har vår ambassad i Ankara nyligen informerats om att denne befinner sig i säkerhet i USA. Detta är givetvis glädjande nyheter.
Allmänt gäller dock att omfattande förbättringar krävs av Turkiets asyl- och migrationshantering. Turkiet har visserligen anslutit sig till 1951 års Flyktingkonvention, men tillämpningen omfattar bara flyktingar från Europa.
Genom Turkiets EU-process har en anpassning inletts av turkisk lagstiftning och praktisk hantering till EU:s regler på asyl- och migrationsområdet. Detta innebär bl.a. krav på att inte begränsa tillämpningen av flyktingkonventionen till europeiska flyktingar. Inom ramen för medlemskapsförhandlingarna verkar Sverige och EU aktivt för att få till stånd nödvändiga och på längre sikt hållbara reformer på området. För detta ändamål tog Turkiet 2005 fram en nationell handlingsplan. Det kan dock konstateras att det återstår mycket arbete för att genomföra planen."
onsdag, november 01, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det var väldans vad Carl Bildt byter ämne från Iranska regimens grymheter till Turkiets flyktingpolitik som egentligen inte var fokus i frågan.
Skicka en kommentar