måndag, november 20, 2006

Res inte till Iran!

Parlamentet godkände i söndags en lag som betyder att regimen nu kommer att ta fingeravtryck av samtliga amerikanska medborgare som reser in till Iran, det som ett svar på de amerikanska myndigheternas beslut att ta fingeravtryck på Iranska medborgare som reser in till USA, efter terrorattackerna 11/9 2001.

Man kan ha olika åsikter om det amerikanska beslutet men det här beslutet från den Iranska regimen borde leda till att alla som vill åka till Iran tänker efter en extra gång. Är jag redo att överlämna mina fingeravtryck till en mördarregim? Med tanke på hur extrema revolutionsgardet är i Iran och hur godtyckligt saker och ting fungerar i Iran så skulle jag inte direkt bli förvånad om revolutionsgardet tar det här som en ”carte blanche” för att börja ta fingeravtryck av alla utländska medborgare som reser in till Iran. Att frivilligt lämna fingeravtryck till en regim som Iran har sina uppenbara risker eftersom landet är långtifrån en rättsstat.

Regeringen har dock motsatt sig parlamentets beslut eftersom man är rädd för att den ska sabba för turistindustrin som regimen försöker att hårdsatsa på. Nu är det upp till Väktarrådet att beslut om parlamentets beslut är i ”enlighet med Islam”. Men om lagen går igenom helt så skulle jag alltså även avråda Svenskar från att göra resor till Iran.

Inga kommentarer: