onsdag, november 08, 2006

Diktatorer möts och Ahmadinejad lovar rättvisa val..

My name is Luka...

Igår avslutade den Vitryske diktatorn Alexander Lukashenko en två dagars statsbesök i Iran. Lukashenko behandlades också som en stor statsman av regimen, han fick inte bara träffa Ahmadinejad utan också Irans ”andlige ledare” Khamenei. Dessutom fick han den stora äran att besöka Khomeinis grav.

Men det var nog inte riktigt anledningen till att Luka åkte till Iran, under hans visit skrev regimerna på ett åtta sidigt långt avtal om fördjupade bilaterala band och i ett första led ska ländernas handel med varandra öka till 350 miljoner dollar. Man kan tycka att 350 miljoner dollar i dessa sammanhang är småpotatis och varför skulle Luka vilja åka till Iran för att skriva på ett avtal när han kan skicka vilken underhuggare som helst. Men då ska man också komma ihåg att ländernas handel just nu ligger just nu på 45 miljoner dollar, så det är en ganska stor expansion och fingervisning om ländernas relation.

Det känns mycket bättre nu…

Det är tydligen oroligt i Iran inför valet till Expertrådet som äger rum den 15: e december, anklagelser om fusk flyger runt och de politiska partierna misstänks för att sprida ”desinformation” om varandra och om ”situationen i landet”. Då skickar Ahmadinejad fram Gholamhoosein Elham, som är regeringens talesman för att säga att Ahmadinejads regering ”kommer att vidta åtgärder för att försäkra ett rättvisst val”. Helt plötsligt känner sig alla lite tryggare och lugnare, Ahmadinejad kommer att ordna valet.

Inga kommentarer: