torsdag, augusti 17, 2006

Korta nyheter

Ahmadinejad vill åtala...

Irans president Ahmadinejad vill att Kofi Annan och FN ska åtala ledarna för USA, Storbritannien och Israel för krigsbrott. Samtidigt som han upprepade sitt krav på att USA och Storbritannien ska kastas ut från säkerhetsrådet.

En ny vallag stärker Revolutionsgardet och Khamenei..


En ny vallag har lagts fram i Iran inför det stundande valet till Expertrådet. Den nya lagen ger ökade befogenheter till de paramilitära grupper som är närmast Khamenei, Bassijs och Revolutionsgardet. Dessa ska nu, enligt lagförslaget, i varje valdistrikt övervaka och granska kandidaternas aktiviteter och bakgrund innan väktarrådet tar beslut om de får ställa upp eller inte. Samtidigt får Bassijs även uppgiften att hålla den ”allmänna ordningen” under valperioder.

Det här är väldigt oroande, eftersom regimen nu tar ett ännu hårdare tag om valen i Iran för att försäkra sig att något som liknar en ”reformrörelse” aldrig mer får makten. Det var Bassijs som under förra valet ”fuskade” fram Ahmadinejad till valseger och nu får dem större makt. Det som också oroar är att Bassijs nya uppgifter att i förhand kontrollera kandidater kan leda till att de börjar spionera på människor som de tror sig ska komma att kandidera inför ett val.

Halliburton lämnar Iran..

Företaget Halliburton lämnar nu Iran och kommer inte att förnya några anställningar i Iran.

Inga kommentarer: