onsdag, augusti 16, 2006

Det går snabbt..

Igår (måndag) trädde vapenvilan mellan Hezbollah och Israel i kraft, idag överöstes de Iranska tidningarna med hjältebilder på terrorister i Hezbollah och uppmaningar att döpa sina barn till Nasrallah, efter Hezbollahs ledare. Men mitt i denna ganska dåligtregisserade glädjeyra (tillexempel så påstår regimen att inte en enda ”Hezbollah krigare” dött under hela konflikten) så har verkligheten om atomprogrammet och FN sanktioner återigen hunnit i kapp regimen.

Vetskapen om att omvärlden inte är lika distraherade och att kriget i Libanon återigen fått upp omvärldens ögon för regimens stormaktsdrömmar så släppte regimenspropagandaapparat inte mindre än sju uttalanden från olika figurer inom regimen om atomprogrammet. Det är fler än vad regimen gjorde under hela Libanon kriget.

Uttalandena är nu mer aggressiva och desperata än tidigare, några exempel:

Ahmadinejad vill lös konflikten genom att slänga ut USA och Storbritannien från säkerhetsrådet.
Utrikesdepartementets talesman Asefi (som förövrigt idag meddelade att han slutar på sin post av oklara skäl) sa att regimens svar på 5+1 gruppens erbjudande kommer att baseras på de Europeiska ländernas ”uppträdande” gentemot Iran.
Ordförande för ”säkerhets- och utrikespolitiska utskottet” i parlamentet krävde att FN inspektörerna skulle slängas ut.

Om 5 dagar ska regimen lämna ett svar på 5+1 gruppens förslag som kom i juni och antingen så har regimen verkligen köpt Nasrallahs sagor om Hezbollahs enorma framgångar eller så försöker regimen att förbereda folket inför kommande FN sanktioner.

Inga kommentarer: